PISMO RAVNATELJIMA

Beroš poslao naputak bolnicama, traži primjerenu komunikaciju: 'Pacijent nam mora ostati u fokusu'

čekaonica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
1/3
12.06.2023.
u 16:11

O ovom je naputku obaviješten i Ured pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, budući da su primjedbe iznijete u njenom Izvješću o radu za 2022. godinu

Najveće bolnice su prije šest godina pokrenule interne radionice komunikacijskih vještina, međutim one su dobrovoljne i u nekim su nam KBC-ima rekli da takve edukacije zaobilaze upravo oni zdravstveni radnici, koji bi na njima trebali sjediti u prvim klupama!

Ministar Vili Beroš odaslao je naputak bolničkim ravnateljima u kojima ih poziva da svim radnicima, a napose zdravstvenim, ukažu na važnost i ulogu kvalitetne komunikacije i etičkih principa prilikom ponašanja na radnom mjestu.

"Kvalitetna komunikacija i ljubazno ponašanje u liječenju pacijenata mogu umanjiti strah i anksioznost, steći poštovanje i povjerenje pacijenata u zdravstveno osoblje, podržati volju pacijenata za liječenjem i nadu u uspješan ishod liječenja, a čime se zasigurno dobijaju bolji ishodi liječenja. Stoga preporučamo da uložite dodatne napore u povećanje svijesti o važnosti kvalitetne komunikacije prema pacijentima i njihovoj pratnji", stoji u ministrovom dopisu. Dopisom ujedno traži od ravnatelja bolnica da Ministarstvo u roku od 15 dana informira o tome jesu li zdravstveni radnici u posljednje dvije godine prisustvovali edukaciji o pravima pacijenata i/ili komunikacijskim vještinama. 

VEZANI ČLANCI: 

O ovom je naputku obaviješten i Ured pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, budući da su primjedbe iznijete u njenom Izvješću o radu za 2022. godinu.

"Tijekom 2022. zaprimali smo i druge pritužbe na neodgovarajuću komunikaciju između zdravstvenog osoblja i pacijenata. I zdravstvene komore i županijska povjerenstva za zaštitu prava pacijenata zaprimali su pritužbe ovog sadržaja. Stoga smo MZ-u ukazivali na važnost kvalitetne komunikacije između liječnika i pacijenata i preporučili poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi se redovito organizirale edukacije za zdravstvene djelatnike o pravima pacijenata te o ponašanju i međusobnoj komunikaciji, u skladu sa zahtjevima medicinske etike. Pri tome, o komunikaciji s pacijentima potrebno je voditi računa već od obrazovanja na medicinskim fakultetima", stoji u Izvješću pravobraniteljice za 2022. godinu. Navedeni su i neki primjeri:

"Uđem na šalter gdje se ljudi prijavljuju… Rekla sam im da mi raste vrlo bolan umnjak i da su bolovi postali nepodnošljivi te da sam covid pozitivna osoba, ali da sam zvala prije i da su mi preko telefona obećali bar pogledati i pokušati pomoći, na što su mi rekli mi nemamo stomatologa već dvije godine ne možemo vam pomoći. Lijepo sam ih molila ako me mogu pustiti kod nekog liječnika da mi bar pomogne sa jačim sredstvom protiv bolova no onda su se počeli derati da oni nemaju stomatologa i nemam što ovdje raditi.

Izašla sam van, nazvala ponovno na broj u bolnicu i tražila da me spoje s hitnom Razgovarala sam s doktorom koji mi je obećao da će me pregledati samo se moram upisati u prijem."

VEZANI ČLANCI: 

Na stranici 32. Izvješća, u poglavlju o palijativnoj skrbi, navodi se:

"Udruga La Verna navodi i nedostatak timske suradnje i komunikacije između različitih stručnjaka u istoj ustanovi, među ustanovama i među različitim sustavima (zdravstvo i socijalna skrb). Prisutan je i nedostatak informiranosti o postojanju službi palijativne skrbi pa znatan broj pacijenata i obitelji kaže da im nitko nije preporučio uključivanje mobilnog tima u daljnju skrb.

Dodatno je problematična komunikacija liječnika prema pacijentima i članovima obitelji pa i volonterima koji su nekad pratnja pacijentu. Radi se o npr. cjelovitoj i nepravovremenoj komunikaciji o bolesti, dijagnozi i prognozi, ponekad uz nepoštivanje autonomije bolesnika i obitelji, obraćanju liječnika prema članu obitelji pacijenta u smislu: „…jeste Vi liječnik ili ja…“, „tko Vam je rekao da smijete staviti antidekubitalni madrac…“.

Inače, većina bolnica ima službu za kvalitetu koja se među ostalim bavi i žalbama pacijenata od kojih se mnoge tiču upravo nedostatne ili neprimjerene komunikacije. Najveće bolnice su prije šest godina pokrenule interne radionice komunikacijskih vještina, međutim one su dobrovoljne i u nekim su nam KBC-ima rekli da takve edukacije zaobilaze upravo oni zdravstveni radnici, koji bi na njima trebali sjediti u prvim klupama!

- Najsloženiji medicinski postupak jednako je važan kao topla, ljudska riječ upućena pacijentu. Brojne znanstvene spoznaje i otkrića treba pratiti jednako kvalitetna komunikacija kako bismo ostvarili naš krajnji cilj – zdravog, ali i zadovoljnog pacijenta. Epidemija COVID-19, potresi i ostali popratnih 'okidači' ostavili su traga na svima nama, no – pacijent nam mora ostati u fokusu čime se vodimo i u reformi zdravstvenog sustava. Stoga smo skrenuli pažnju ravnateljima bolnica o važnosti provođenja edukacija zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika usmjerenih na  komunikaciju s pacijentima te zatražili podatke o dosadašnjim aktivnostima u tom području kako bi djelatnici zdravstvenog sustava stekli nove vještine i dodatno se osnažili tehnikama empatičnog i razumljivog komuniciranja s oboljelima i njihovim bližnjima. Pritom ne umanjujemo važnost naših djelatnika koji jednako tako trebaju biti snažni kako bi mogli iznijeti 'teret' bolesti zajedno s pacijentom. Ulaganje u komunikaciju je dvosmjerna 'ulica' i višestruko se vraća, i samom djelatniku, kolegama, bližnjima i u konačnici, pacijentima radi kojih postojimo - pojašnjava ministar Beroš svoj naputak. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Boycie1
Boycie1
18:58 12.06.2023.

U kojem svijetu zivi Beros?U istom u kojem i Plenkovic! Postoji li jos Plava knjiga postupaka ?Postoji li Bijela knjiga koliko djelatnika hebpotrebno za koji postupak?Pridrzava li se itko od vladajucih struktura toga ?Ili ikojeg pravilnika ?Je li normalno da za 8 sati netko pregledava 70- 80 pacijenata ,jw li normalno da na 40 manje vise nepokretnih pacijenata rade 2 sestre ?A on baljezga o vjestinama komunikacije ...Pa kad da ti zdravstveni djelatnici idu na te edukacije ?Za vrijeme radnog vremena ili u slobodno vrijeme ?Za placu od 700 800 e mjesecno ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije