protuteroristička misija

Biden trijumfalno: Likvidiran lider Islamske države

storyeditor/2022-02-03/2022-02-03T065822Z_1871304443_RC26CS9MOQ1D_RTRMADP_3_SYRIA-SECURITY.JPG
COURTESY OF MOHAMED AL-DAHER
04.02.2022.
u 08:38

Vođa ISIL-a Al-Qurayshi ubio sebe i obitelj nakon upada specijalaca

Američke specijalne jedinice uspješno su po mojoj naredbi izvele protuterorističku misiju na sjeverozapadu Sirije i pri tome ubile vođu terorističke organizacije Islamske države, Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija, kazao je jučer trijumfalno američki predsjednik Joe Biden.

Stradali žene i djeca

Američka vojska u srijedu navečer provela je protuterorističku misiju u Siriji u kojoj, kažu u Pentagonu, nije bilo američkih žrtava. Kako tvrdi lokalno stanovništvo, četiri borbena helikoptera Apache izvela su operaciju slijetanja u blizini grada Athmea, sjeverno od Idliba. Stanovnici tvrde da je pucnjava odjekivala puna tri sata, a počela je oko ponoći u gusto naseljenom području na granici s Turskom, gdje deseci tisuća izbjeglih Sirijaca žive u improviziranom smještaju.

Stanovnici su čuli razmjenu vatre jer su se borci ISIL-a sukobili s američkom specijalnom jedinicom. Osim vođe terorističke organizacije Islamske države Abu Ibrahima al-Hashimi al-Qurayshija, u operaciji je ubijeno najmanje 13 osoba, među kojima žene i djeca.

Iako Amerikanci tvrde da su ga oni likvidirali, izvori bliski ISIL-u tvrde da je Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi aktivirao bombu kada je krenuo napad na njegovu kuću te ubio sebe i članove svoje obitelji. Jer, kako tvrde izvori, nije htio pasti u ruke neprijatelju ni poginuti od njihove ruke pa je sam sebi uzeo život kao “pravi mučenik”. Zanimljivo je da se vođa ISIL-a skrivao blizu mjesta gdje se skrivao i osnivač Islamske države i samoproglašeni kalif Abu Bakr al-Baghdadi, u provinciji Idlib. Turski su vojnici raspoređeni na tom području.

Nakon smrti Al-Baghdadija, kojeg su krajem listopada 2019. likvidirali američki specijalci u Siriji, na čelo te skupine došao je Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi čije je pravo ime Amir Muhamed Said Abdal al Mawli i o kojem američke obavještajne službe ne znaju gotovo ništa osim da je rođen 1976. godine u iračkom Mosulu, u kojem je njegov otac bio imam u džamiji. Stekao je magisterij iz islamskih znanosti i koristio je svoj akademski status kako bi se uzdigao u ISIL-u kao vjerski sudac.

Pokušaj povratka ISIL-a

Ubojstvo Abu Ibrahima al-Hashimi al-Qurayshija došlo je u vrijeme kada se ISIL ponovno vraća na područje Sirije i Iraka te desetak dana nakon žestoke borbe s kurdskim snagama koje podržavaju SAD u Siriji. I Amerikanci su naknadno sinoć priznali da je Al-Qurayhi ubio sebe i svoju obitelj. 

Komentara 8

IB
iva.begovic
11:06 04.02.2022.

Odakada se ubojstvo šestero djece drži trijumfom. Molim one koji su stavili ovakav naslov da obrazlože.

Avatar nekakav
nekakav
09:14 04.02.2022.

a djeca nisu likvidirana? bomba nije napravila razliku između nekog osumnjičenog (nije ni optužen, ni na jednom sudu se ne vodi postupak), i ovih nekoliko djece, koja su izgubila život, usputno. tužno je to, nitko neće odgovarati. a lista je poduža koji bi trebali.

SA
Shariel Aron
09:48 04.02.2022.

Nažalost,pad Amerike i kompromitacija se nastavlja.Da ti pamet stane od toliko nagomilanih gluposti. Nikad USA nisu imale tako slab leadership !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije