Voće i povrće uskoro bi se moglo uzgajati usred velikih gradova i u posebnim biljoneboderima. Radi se o pedesetak metara visokim građevinama sa po 20 do 30 katova ispunjenih posudama s biljkama koje nisu zasađene u zemlju već im se korijen nalazi u posebnim pliticama kroz koje se svakodnevno pušta voda obogaćena hranjivim tvarima. Nekoliko je takvih nebodera već u gradnji, a najdalje je otišao biljoneboder u švedskom gradu Linköpingu iz kojeg bi salata, rajčica i mnogi drugi proizvodi trebali početi izlaziti tijekom 2014. godine.
Poznati koncept
Radi se o kompleksu na 25 katova u kojemu je mikroklima potpuno automatski kontrolirana. Sjeme biljaka ulaže se u plitice na najvišem katu i počinje zalijevati hranjivom otopinom, a kako biljke rastu, tračnim se dizalom spuštaju kat po kat niže. Kada plitice u nekoliko tjedana stignu u prizemlje, biljke su spremne za berbu.
– Riječ je o konceptu hidroponske proizvodnje koja je već neko vrijeme poznata, no nikada nije bila korištena na takav način. Hidroponskim sustavom se biljkama natapanjem dovodi optimalna količina hranjivih tvari, održava se idealna mikroklima, a prinosi su i po deset puta veći nego u klasičnom stakleniku – kaže inženjer agronomije Josip Babić. Koliko su prinosi veći najbolje govori i proračun koji pokazuje da će neboder u Linköpingu svojom proizvodnjom zadovoljavati potrebe za svježim voćem i povrćem čak 350.000 ljudi. Ujedno, ti će proizvodi biti zdraviji i čišći, jer u biljoneboderu nema potrebe za pesticidima ili herbicidima.
– Kontrolirana je atmosfera pa nema ulaska insekata, a korov oko biljaka ne raste – kaže Babić.
Velika proizvodnja
Neboder-plantažama na vrlo maloj zemljišnoj površini dobiva se velika proizvodnja. Na površini potrebnoj za gradnju obiteljske kuće moguće je sagraditi biljoneboder s prinosima poput farme od 6,5 hektara. Gradnja biljonebodera već se planira i u Kini, Japanu, Singapuru, SAD-u i Velikoj Britaniji.
>>Organski uzgojena hrana ne čini ljude zdravijima
Nigdje ne piše o onečišćenomu zraku kojim su gradovi neobično bogati i koji će sigurno utjecati na zdravstvenu ispravnost uzgojenoga voća i povrća!