najveća akcija u bih

Bivšeg šefa odjela za droge čuvaju kao Hannibala Lectera

'sipa12'
Foto: ''
1/3
23.09.2012.
u 12:00

Jedan od čelnih ljudi SIPA-e u pritvoru je jer ga povezuju s kriminalnim skupinama koje su razbijene prošlog tjedna

– Ubili su mi tri brata, silovali ženu, dijete mi je mrtvo, majka je imala tri infarkta, a otac moždani udar! Sve su mi pobili! Nemojte me voditi kao glinenog goluba, netko će i mene smaknuti. Stao sam nakraj Zoranu Đinđiću, stat ću i drugima! Ne igrajte se mnome jer tko se mene uhvati, neće spavati. Dokazujte tko je ubio Milana Vukelića (djelatnika Zavoda za izgradnju Banje Luke, koji je prije pogibije u miniranom vozilu upozoravao na kriminal, nap. a.), okanite se mene. Nemojte da upetljam vladu Republike Srpske i razne opasne ljude jer vi ne znate tko sam ja – vikao je Anđelko Veljančić još 2008. na suđenju za iznudu na Vrhovnom sudu RS iznoseći nevjerojatne tvrdnje na račun pojedinih nerasvijetljenih ubojstava na području RS i Srbije.

Ubojica s hrvatskim papirima

U to vrijeme nitko nije ozbiljno uzimao njegove riječi, ali četiri godine poslije, Veljančić je, prema neslužbenim tvrdnjama, postao jedan od ključnih igrača-insajdera na kojima se zasniva čitava višegodišnja istraga u dosad, kako to kažu iz policijske agencije SIPA, najvećoj akciji protiv kriminala u BiH zvanoj Lutka, koja je pokrenuta prošlog tjedna i kojom su rasvijetljena brojna ubojstva, trgovinu drogom, ucjene i druga djela iz područja organiziranog kriminala. Budući da je Naser Keljmendi, navodni vođa albanskog klana u Sarajevu, pobjegao u rodnu Peć na Kosovu, u Tužiteljstvu BiH taj predmet zovu Bojan Cvijan (po bivšem šefu Odjela za droge u SIPA-i koji je također uhićen u ovoj akciji, nap. a.), a u javnosti je ova skupina označena kao banda Darka Eleza. Iz te pritvorene skupine jedino je u BiH ranije osuđen upravo Anđelko Veljančić, koji trenutačno robija u Zenici zbog pljačke kombija Gospodarske banke Sarajevo 29. lipnja 2006., kad je oteto 2,200.000 KM. Njegov kum Darko Elez iz Istočnog Sarajeva naknadno je uhićen i osuđen u Beogradu.

Očito je u međuvremenu “puklo kumstvo” pa je Veljančić, jedan od najžešćih momaka u RS, istražiteljima “otvorio dušu”. To pogotovo nakon što mu iz tzv. Elezove skupine nisu slali traženi novac u zatvor. Istražiteljima je zapravo nadopunio ono što je u javnosti već bio “otkrio”, do tada nepoznate detalje o ubojstvu Ramiza Delalića od 28. lipnja 2007., kontroverznog sarajevskog ratnog zapovjednika, tvrdeći da je sve organizirano u Beogradu, gdje su angažirani profesionalci. Povezao je njegove ubojice s tzv. Šabačkim klanom tvrdeći da je Delalića likvidirao Strahinja Rašeta, a da mu je pomagao Milan Mitić.

– Ubojice, Rašeta i Mitić, prešli su u BiH preko Zvorničkog jezera i došli u Sarajevo. Mitić je imao hrvatske dokumente. U Sarajevu ih je čekao iznajmljen stan i još dvije leteće baze koje su koristili da zavaraju trag. Te je noći Ramiz oko 21.30 do 22.40 sata ustao je iz jednog ugostiteljskog objekta i krenuo kući. Tu su ga sačekali Strahinja i Mitić. Iz uzija s prigušivačem Strahinja je pucao. Neću reći točno, ali ispucao je od šest do devet metaka – govorio je osuđeni Veljančić, a jedan od Delalićevih najbližih suradnika Amir Pašić Faćo pridodao:

– Siguran sam da iza ubojstva Ramiza Delalića stoje Muhamed Ali Gaši, naknadno osuđen za organizirani kriminal, te Naser Keljmendi i njegovi ljudi. Spominjao se i iznos od 30.000 do 300.000 eura.

Pritvoren iza debelog stakla

Ovdje je zanimljivo reći da se otac Strahinje Rašete, koji se sada u više slučajeva spominje kao plaćeni ubojica, svojevoljno pojavio u USKOK-ovu uredu u Zagrebu i ispričao da je njegov sin izravni počinitelj najveće pljačke u Hrvatskoj, kada je opljačkano 4 milijuna eura iz splitske pošte, zajedno s Mitićem, s kojim se na smrt posvadio zbog podjele plijena. Strahinja Rašeta poginuo je dok je postavljao bombu pod auto svom bivšem prijatelju. Konačno, nikome nije jasno kako se u svemu tome našlo ime jednog od šefova SIPA-e Bojana Cvijana, koji je prije pak tvrdio da je samo posredovao u pomirenju Eleza i vlasnika trgovačkih radnji Tom, kojega je ovaj navodno ucjenjivao zbog pomoći njegovu smrtno zavađenom kumu Ždrali te da u životu nije prošao pokraj Keljmendija, a kamoli s njim sudjelovao u trgovini narkotika iz Turske, za što ga sumnjiče.

Kako nam je potvrdila Cvijanova odvjetnica Vasvija Vidović, on se sada potpuno izoliran nalazi u dobojskom zatvoru i s njim jedino ona može govoriti, ali mora se derati iz petnih žila kako bi je branjenik čuo iza debelog stakla. Zabranjen im je svaki bliži kontakt, a i sve njihove dokumente koje hoće razmijeniti prethodno čitaju zatvorski službenici, što je pravosudni presedan.

– Kao da je u pitanju Hannibal Lecter! – čudi se odvjetnica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije