EUROPSKA JEZGRA

Blair, Chirac i Schroder zanijekali trojnu zavjeru

20.02.2004.
u 00:00

"Velepovjerenikom" za gospodarstvo misle izvući Europsku uniju iz recesije

BRUXELLES - Sastanak političkih vođa triju najvećih država članica Europske unije - Njemačke, Francuske i Velike Britanije - održan u srijedu Berlinu, izazvao je zabrinutost u srednje velikim i malim zemljama da "velika trojica" vođenje EU planiraju preuzeti isključivo u svoje ruke. Izjave britanskoga premijera Tonyja Blaira, francuskoga predsjednika Jacquesa Chiraca i njemačkoga saveznoga kancelara Gerharda Schršdera da njihove zemlje predstavljaju "europsku jezgru", oko koje će se ostale države vrtjeti u krugovima različitih brzina - koliko ih je koja voljna ili sposobna slijediti - nisu pomogle da te bojazni nestanu.

Trojica su čelnika nakon berlinskoga sastanka uporno nijekala zavjeru za preuzimanje vlasti u EU.

- Suradnja triju zemalja koje imaju gotovo polovicu stanovništva i više od polovice bogatstva EU na dobrobit je čitave Europe - ustvrdio je Blair novinarima.

Blairov ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je da je svojim kolegama iz iz Italije, Španjolske i Poljske objasnio svrhu berlinskoga sastanka, a danski, luksemburški i nizozemski su čelnici izjavili da ih on ne zabrinjava. Talijanski ministar za Europu Rocco Buttiglione - a Italija je bijesna što nije pozvana i što "trijumvirat" nije "ravnateljstvo četvorice" - rekao je, međutim, da "nitko u EU, koja ima 25, a ne tri članice, nije spreman biti drugorazrednim građaninom".

Glavna je briga triju čelnika stanje gospodarstva, koje se presporo budi iz recesije i čija je proizvodnost još oko 20 posto niža nego u SAD-u. Oni su predložili da Europsko povjerenstvo dobije "velepovjerenika" koji bi koordinirao ostale povjerenike vezane uz gospodarstvo, te se brinuo da se ničim ne ograničava poslovanje. Cilj je ostvariti "Lisabonsku razvojnu agendu" iz 2000., da EU do 2010. postane "najnatjecateljskije na znanju utemeljeno svjetsko gospodarstvo".

Stojan DE PRATO

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije