INDIJSKI PARLAMENTARNI IZBORI

Bollywoodske zvijezde idu stopama Arnolda Schwarzeneggera

11.05.2009.
u 12:54

Stanovnici Indije koji su su prvu fazu parlamentarnih izbora imali 16. travnja, a posljednju će, petu, imati 13. svibnja, jer organizirati izbore u državi koja ima 714 milijuna registriranih birača nije jednostavan zadatak, na svojim izbornim listićima imaju i brojna imena s indijske estradne scene.

Dvije najveće zvijezde koje se kandidiraju za Lok Sabhu (donji dom parlamenta) bivša su bolivudska legenda Shatrughan Sinha, koji je tijekom sedamdesetih i osamdesetih imao ulogu indijskog Johna Travolte, te Shekhar Suman koji vodi zabavne emisije na indijskoj televiziji.

I Sinha i Suman kandidati su oporbene hinduističke desničarske stranke BJP, a svoju nazočnost na "malim" i "velikim" ekranima kandidati su iskoristili kako bi se približili biračima bez velikih izbornih programa, ali s populističkim prijedlozima kako će se brinuti za sve obespravljene, a posao kojim su se bavili daje im dodatni plus u cijeloj priči.

Međutim, neki poput Vinoda Mehte, glavnog urednika Outlook Magazinea koji prati indijsku celebrity i političku scenu ne vjeruje u priču o kvalitetnim političarima koji su iskoračili iz svijeta šoubiznisa.

- Neke od poznatih osoba, pogotovo filmske zvijezde, izgubile su mnogo kredibiliteta jer su beskorisne u politici. Oni su gluhi i nijemi u tom svijetu. Ne postavljaju pitanja i ne dolaze u jedinice iz kojih su izabrani - poručio je Mehta.

Međutim, Sinha i Suman samo odmahuju na Mehtine prigovore i kritike, jer ako je Arnold Schwarzenegger napravio zavidnu političku karijeru, indijski su kolege uvjereni da mogu i oni.

(mKm)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije