liste čekanja

Bolovanja traju dugo zbog čekanja pretraga

KBC Rijeka
Goran Kovacic/pixsell
05.02.2014.
u 22:00

Obiteljski liječnici ne žele dežurati vikendom u hitnoj službi jer nisu opremljeni, dijagnostika im nije dostupna, rade samo trijažu

Velik broj dugotrajnih bolovanja ona su koja se nepotrebno produljuju zbog lista čekanja na dijagnostičko-terapijske procedure.

Pacijentima bi se u tim slučajevima trebalo dati uputnicu za žurnu pretragu, predlažu u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine.

– Ako svaki obiteljski liječnik ima dva pacijenta koji čekaju pregled, to je dnevno gotovo pet tisuća pacijenata na bolovanju po mjesec dana. A da dan bolovanja iznosi samo sto kuna, za mjesec dana potrošilo bi se 15 milijuna kuna proračunskog novca – navodi dr. Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Obiteljski liječnici ne žele dežurati vikendom u hitnoj službi jer ta mjesta nisu opremljena – nemaju ni defibrilatore, nemaju dostupnu osnovnu brzu dijagnostiku pa se svode na trijažu, a nijedna županija nije osigurala liječnike od profesionalne odgovornosti (liječničke pogreške) iako je to zakonska obveza.

Obiteljski liječnici dnevno imaju previše pacijenata, što po starim normativima ispada gotovo 19 sati rada. 

>> Pod povećalom: Tražimo gdje najbrže obaviti pregled

Komentara 1

KA
kafka
10:11 06.02.2014.

Točno !! Sasvim je logično da će se duljina bolovanja skratiti ako pacijenti na bolovanju u što kraćem roku obave sve potrebne pretrage. Ja kada sam davno bio na bolovanju platio sam masno pregled u privatnoj klinici, jer mi je je prošao pravilnikom propisana duljina bolovanja za moju vrstu bolesti, a na pregled da li se stanje popravilo trebao sam čekati mjesece i mjesece. Naravno u to vrijeme nisam dobivao svoji plaču (jer je nisam niti zaradio), nego daleko manji iznos - naknadu za bolovanje. Paradoks! Mislite li da bi mi HZZO vratio novac za nužni privatni pregled bez kojeg bi bio bolestan vraćen na posao? Tko bi bio odgovoran za nastalo pogoršanje zdravlja u tom slučaju? A što je s onima koji jednostavno nemaju novac za privatni pregled?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije