ZRAČNI NAPADI

Bombardirana dugo očuvana ukrajinska tvrđava, simbol otpora na istoku. Ruski blogeri slave: 'Krenula je oluja'

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops at a frontline near the town of Chasiv Yar
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
1/5
24.09.2024.
u 18:52

Direktor CIA-e, William Burns, upozorio je u travnju da bi, ako Zapad ne pruži dodatnu pomoć Ukrajini, ukrajinske snage mogle pretrpjeti veće gubitke na bojištu, što bi moglo osnažiti konkurenciju Zapada diljem svijeta.

Ruske vojske započele su napad na grad Vuhledar, ključnu točku na istoku Ukrajine koja se otpor putinu od početka rata 2022. godine. Prema informacijama ruskih ratnih blogova i državnih medija, ruski napad na ovaj grad označava značajan pomak u vojnoj strategiji, dok su tijekom kolovoza ruske snage napredovale najbrže u posljednje dvije godine.

Predsjednik Vladimir Putin istaknuo je da je primarni taktički cilj Rusije zauzeti cijelu regiju Donbas u jugoistočnoj Ukrajini, gdje trenutno kontrolira oko 80% teritorija. Napredovanje ruskih snaga usmjereno je prema zapadu duž oko 150 km fronte u Donjeckoj regiji, a logističko središte Pokrovsk postalo je ključno odredište, piše Reuters

Jurij Podolyaka, pro-ruski vojni bloger, potvrdio je da su ruske jedinice ušle u Vuhledar i da je napad na grad započeo. Rusko ministarstvo obrane izjavilo je da su njihove snage porazile ukrajinske jedinice u nizu naselja, uključujući Vuhledar. "Ruske su jedinice ušle u Vuhledar, počela je oluja", rekao Podolyak. 

Nepotvrđeni video isječci na ruskim državnim medijima prikazuju Vuhledar, koji je prije rata imao više od 14,000 stanovnika, pod jakim topničkim i zračnim bombardiranjem. Vojna administracija Vuhledara nije odmah komentirala situaciju. Andrij Kovalenko, šef Ukrajinskog vijeća za sigurnost, naglasio je da je ruska upotreba vođenih zračnih bombi doprinijela napredovanju ruskih snaga. "Vuhledar je ranije bio lako braniti jer se nalazi na uzvišenju, no dolaskom vođenih zračnih bombi neprijatelj je uspio uništiti ključne točke i preći u bok," objasnio je Kovalenko.

Ova situacija dolazi u ključnom trenutku rata, dok Ukrajina nastoji osigurati veću podršku Zapada, tražeći dozvolu za korištenje američkih, britanskih i francuskih raketa za udare na Rusiju. Putin je nazvao ovaj korak izravnim sukobom između Zapada i Rusije. Direktor CIA-e, William Burns, upozorio je u travnju da bi, ako Zapad ne pruži dodatnu pomoć Ukrajini, ukrajinske snage mogle pretrpjeti veće gubitke na bojištu, što bi moglo osnažiti konkurenciju Zapada diljem svijeta.

Iako obje strane ne daju uvjerljive brojke o gubicima, Wall Street Journal izvještava da je oko milijun Ukrajinaca i Rusa ubijeno ili ranjeno u ratu. Brzi napredak ruskih snaga, koje imaju numeričku prednost, uključuje okruživanje gradova i prisiljavanje iscrpljenih ukrajinskih trupa na povlačenje. Vojni analitičar Oleksandr Musienko iz Kijeva smatra da je postepeno povlačenje s pozicija neizbježno, s obzirom na trenutne trendove u sukobu.

VEZANI ČLANCI

>>> FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops at a frontline near the town of Chasiv Yar
1/29
Ključne riječi

Komentara 41

Avatar Dančo
Dančo
20:19 24.09.2024.

Abolirani opet ispuzali ispod kamena

ST
StožerniGeneral50
20:26 24.09.2024.

Nakon početne euforije ruskih blogera i ulaskom ruSSke vojske u predgrađe pala je noć a nitko se vratio od ruSSa nije.....sada je jasno da flajšmašina Ukrajine i dalje besprijekorno radi kažu ruski blogeri.

D1
Dinamo 1982
19:38 24.09.2024.

Ruska vojska je trula i nesposobna i zauzimanje gradića od nekad 14 000 stanovnika je zanemarivo. Donbas još ima stotine takvih gradića poput nedavno palog Ukrajinska ili sad Ugledara. To je zanemariv teritorij. Nikakve odlučujuće pobjede Rusi nisu u stanjuju ostvariti. Problem je samo što Rusi mogu mobilizirati tri puta više vojnika i negdje brojčano nadjačati Ukrajince. To se i događa, samo tim tempom im treba 50 godina da dođu do Kijeva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije