Stalna izvjestiteljica za sigurnost hrane Biljana Borzan imenovana je glavnom osobom Europskog parlamenta za odnose s Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA). Najnoviji podaci o povjerenju građana u prehrambeni sustav EU, prema istraživanju koje je provela zastupnica Borzan, otkrivaju zabrinjavajuće trendove. Iako 67% građana ima umjerenu razinu povjerenja u sigurnost hrane, čak 75% njih smatra da inspekcije uz nadzor sigurnosti i kvalitete hrane nisu dovoljno učinkovite. Ovi podaci, tvrdi ona, jasno pokazuju da postoji ozbiljan raskorak između očekivanja građana i postojećih kontrolnih mehanizama.
– Ovo su alarmantni podaci koje ne smijemo ignorirati! Ako tri četvrtine građana smatra da sustav nadzora ne štiti njihove interese, jasno je da moramo djelovati. Moja će uloga biti predlaganje rješenja za ove probleme i traženje poboljšanja kako bi se vratilo povjerenje u prehrambeni sustav – poručila je Borzan. Usto, dodaje, Europska unija suočava se i s izazovima moderne prehrambene industrije, od sigurnosti opskrbe hranom do održivosti proizvodnje. Kao moguća rješenja sve se češće spominju nova tehnološka i znanstvena dostignuća poput GMO hrane i alternativnih proteina, uključujući i prehranu baziranu na insektima.
– Građani žele sigurnu, zdravu i kvalitetnu hranu. Nova pozicija omogućuje mi da još snažnije zastupam njihove interese te osiguram da europska politika o hrani ostane stroga, transparentna i u službi ljudi, a ne lobija – zaključila je Borzan.
Prema EIT Food Trust Reportu za 2023., koji je obuhvatio 19.642 potrošača u 18 europskih zemalja, manje od polovine Europljana (45%) ima povjerenje u prehrambene sustave. Samo 36% potrošača vjeruje da je hrana koju jedu održiva, dok 44% smatra da je zdrava. Iako 53% ispitanika vjeruje da je hrana sigurna, povjerenje u prehrambeni sektor je u padu. Zanimljivo je da 71% Europljana nastoji živjeti održivo, ali taj se broj smanjio u odnosu na 2020., kada je iznosio 78%. Također, 49% potrošača danas uzima u obzir utjecaj na okoliš pri odabiru hrane, dok ih je 2020. bilo 51%. Najveće povjerenje potrošači i dalje imaju u poljoprivrednike (65%), dok je povjerenje u maloprodaju (50%) i ugostiteljski sektor (48%) nešto niže. S druge strane, samo 38% potrošača vjeruje da proizvođači hrane vode računa o njihovim interesima, dok 37% smatra da su dovoljno iskreni i transparentni u vezi s pripremom i prodajom hrane.
Koliko su inspekcije učinkovite vidimo najbolje po pljesnivoj, truloj i smrdljivoj hrani u trgovinama koje uredno stoje na policama, a o sigurnosti hrane dovoljno govore svakodnevna tobožnja povlačenja proizvoda koji prije toga mjesecima stoje na policama. No, bitno da mi imamo Biljanu koja tobože brine o sigurnosti hrane, ali ne i o smeću koje se u trgovinama prodaje i, za sve to prima masnu plaću.