KĆER NEDJELJKA DUJIĆA

U aferu 'Nakaze' uključio se i DORH, istražuje se policija, a ne Šibenski sud. Božinović: Tu nema politike

Anna Dujić
Foto: Screenshot/RTL
1/5
15.10.2024.
u 12:36

Državno odvjetništvo u Šibeniku odbacilo je kaznenu prijavu koju je policijska službenica ljetos podnijela protiv Anne Dujić, kćeri predsjednika uprave Hrvatskih šuma i člana HDZ-a Nediljka Dujića.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) oglasilo se danas povodom odbacivanja kaznene prijave protiv Anne Dujić, kćeri šefa Hrvatskih šuma, koja je optužena za prisilu prema službenoj osobi. Prijavu je podnijela šibenska policajka, tvrdeći da ju je Dujić vrijeđala i gotovo pregazila na cestovnoj blokadi postavljenoj zbog požara. Slučaj je istraživala Policijska uprava šibensko-kninska, gdje je policajka zaposlena, što je izazvalo sumnje o nepristranosti.

DORH je zatražio izvanredni nadzor postupanja u ovom predmetu te provjeru je li odbacivanje prijave provedeno zakonito. Posebno ih zanima je li bilo potrebe za prebacivanje slučaja na drugo tužiteljstvo, s obzirom na moguće ugrožavanje institucionalne neovisnosti. „S obzirom na to da je kriminalističku istragu provodila policijska uprava u kojoj radi podnositeljica prijave, ocjenu o eventualnoj povredi institucionalne neovisnosti prepuštamo Ravnateljstvu policije“, stoji u objavi DORH-a.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović također se oglasio, odbacujući mogućnost političkog utjecaja na odluku o odbacivanju prijave zbog povezanosti obitelji Dujić s HDZ-om. Božinović je izjavio da članstvo u stranci ne pomaže ako je prikupljeno dovoljno dokaza.

>>> VIDEO Ministar Davor Božinović komentirao odbacivanje kaznene prijave protiv Anne Dujić

„U mandatu ove vlade, činjenica pripadanja nekoj političkoj stranci nikome nije pomogla ako su dokazi jasni. Valja pročitati obrazloženje DORH-a, a paralelno s tim vodi se i prekršajni postupak protiv Anne Dujić“, naglasio je Božinović. Na pitanje novinara o povjerenju prema službenim osobama u ovom slučaju, ministar je odgovorio da ne može ulaziti u odluke tužiteljstva, koje je analiziralo prijavu i izvješće policije.

Odbacivanje prijave izazvalo je reakcije javnosti, osobito zbog činjenice da je sestra Anne Dujić zaposlena u Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, koje je donijelo odluku, piše Index.hr.  Kako je pisala novinarka N1 Ana Raić, mlada policajka je također u prijavi opisala pritiske nadređenih koji su je uvjeravali da nema smisla prijavljivati Annu Dujić jer su “oni cili život broj jedan u svemu”. Tvrdili su i da nema smisla podnositi prijavu dva dana nakon događaja jer bi si tako mogla samo stvoriti probleme.

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 2

VO
Vorg
15:03 15.10.2024.

Već je odavno poznato da su hrvatski sudovi politički korumpirani i nepotizam je u samom vrhu sudova

IG
igy100
12:52 15.10.2024.

nakazno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije