'NO NEMA OPUŠTANJA'

Božinović: U ovom trenutku nije potrebno donositi nove mjere za blagdane

Zagreb: Nakon završetka sjednice Vlade održana je konferencija za medije
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
10.12.2021.
u 12:15

Smanjuje se broj zaraženih u posljednjih nekoliko dana. Virus ne prestaje s prilagodbom, kod cijepljenjih je osoba 8 puta manja vjerojatnost zaraze - kazao je Beroš

Na današnjoj sjednici vlade situaciju s pandemijom koronavirusa komentirali su ministri Vili Beroš i Davor Božinović koji su najavili da novih mjera za blagdane neće biti. 

- Trenutno je u Hrvatskoj 3.797 novih slučajeva, bilježimo blagi pad zaraze. Žalosti činjenica da i dalje bolnice pune necijepljeni građani. Zaključno, s jučer 4.338.159 cjepiva, trenutni postotak je preko 65 posto, udio cijepljenih raste od nižih do viših dobnih skupina - izvijestio je Beroš na sjednici vlade.

- Istodobno, izvješća liječnika o izvršenju poziva za cijepljenje starijih od 65 godina pokazuju da je više od dvije trećine kontaktiranih odbilo cijepljenje, i to me jako žalosti. Cjepivo spašava od smrti, zahvaljujem liječnicima na dodatnim naporima. Prema stavovima epidemiologa, COVID potvrde imale su zamjetnog utjecaja na širenje zaraze - kazao je Beroš te pozvao na oprez za vrijeme blagdana. 

- Smanjuje se broj zaraženih u posljednjih nekoliko dana. Virus ne prestaje s prilagodbom, kod cijepljenjih je osoba 8 puta manja vjerojatnost zaraze i 25 puta manja vjerojatnost hospitalizacije. Ususret blagdanima pozivam sve na druženje uz poštivanje svih epidemioloških mjera - kazao je te se zahvalio svim Hitnim službama koje su uz Francusku pokazale najveću efektivnost u pandemiji - kazao je. 

Davor Božinović najavio je kako novih mjera neće biti. 

- U ovom trenutku nije potrebno donositi nove mjere. Još se ne smijemo opustiti baš zbog omikrona. Hrvatska je među prvima koja je poduzela sve potrebne mjere kako bi se njegovo širenje usporilo. Imamo potvrđena 3 slučaja omikronom što nije iznenađenje. Prema najnovijim podacima ECDC-a, trenutno je u 31 zemlji Europe potvrđen omikron. Borba s virusom se nastavlja, znamo što nam je činiti kako bi se nastavio trend novooboljelih. Siguran sam da nitko ne želi ponovni veliki skok oboljelih nakon Adventa i Nove godine stoga pozivamo građane da izbjegavaju velika okupljanja, da što više moguće prate mise na otvorenom - kazao je. 

Komentara 2

DU
Deleted user
15:34 10.12.2021.

Događa se o o što sam predvidio: oko 60% cijepljenih neće se dati trovati trećom dozom. I zato i omikron i ovolika medijska kampanja!!!

NN
novo nenormalni
12:27 10.12.2021.

nema labavo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije