Tripalovi dani u Sinju

Branko Roglić: Savka i Tripalo bili su protiv Jugoslavije

Tripalovi dani
Foto: Petar Plastić/Ivica Radoš
08.06.2024.
u 13:40

Tripalovi dani još su se jednom potvrdili kao važna platforma za dijalog i promicanje demokratskih vrijednosti u hrvatskome društvu

Sinj je 6. i 7. lipnja 2024. godine bio domaćin 9. Tripalovih dana, koji su se održali pod naslovom “Država i institucije u službi gospodarstva i društva”. Ta manifestacija, posvećena liku i djelu hrvatskoga političara Mike Tripala, okupila je istaknute stručnjake, profesore i javne djelatnike koji su raspravljali o ključnim pitanjima hrvatskoga društva i gospodarstva.

Prve večeri poduzetnik Branko Roglić održao je govor o Hrvatskom proljeću i Miki Tripalu prisjećajući se njegove uloge u povijesti hrvatske politike. Nakon toga bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić pozdravio je prisutne te su zajedno položili lovorov vijenac na bistu Mike Tripala ispred Vile Tripalo, rad sinjskog kipara Stipe Sikirice. Druženje je nastavljeno u Vili Tripalo uz prigodni domjenak.

Simpozij je nastavljen u petak, 7. lipnja, pozdravnim govorima povjesničara Tvrtka Jakovine i Branka Roglića. Osvrtom na rad Centra za demokraciju i pravo “Miko Tripalo” Jakovina je naglasio važnost njegove uloge u istraživanju i promoviranju demokratskih vrijednosti, a Roglić je govorio o Tripalu i njegovu doprinosu stvaranju samostalne hrvatske države. Podsjetio je na sabor HNS-a održan u siječnju 1991., na kojem su se čelnici HNS-a Savka Dabčević-Kučar i Miko Tripalo izjasnili protiv bilo kakve Jugoslavije. Prema izvještaju objavljenom u Večernjem listu, Tripalo je tada rekao: “Konačno možemo reći – mi ne želimo nikakvu Jugoslaviju. Mi jesmo za pregovore i razgovore i za njihov demokratski i mirni tok, ali realno izlaz može biti samo razlaz, a ne ujedinjenje.” Tim riječima Tripalo je digao na noge cijelu dvoranu “Lisinski”.

VEZANI ČLANCI:

Prvi panel simpozija, koji je moderirao Velibor Mačkić, bio je posvećen temi “Država i institucije u službi gospodarstva”. Filip Novokmet s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu govorio je o nejednakostima i političkim rascjepima u društvu. Vedran Recher predstavio je utjecaj filmske industrije na turizam koristeći kao primjer seriju “Igra prijestolja” i njezin utjecaj na turizam u Dubrovniku. Ria Ivandić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prezentirala je rezultate istraživanja o stavovima studenata Ekonomskog fakulteta o dolasku stranih radnika. Marina Jalžabetić iz Orbica podijelila je najbolje prakse Orbica u zapošljavanju stranih radnika i njihovoj integraciji u društvo.

Drugi panel moderirao je Tvrtko Jakovina, a bavio se temom “Država i institucije u službi društva”. Gorana Vilović izlagala je o slobodi medija, a Neven Mates o stanju u sudstvu istaknuvši da Hrvatska ima najveći broj sudaca po broju stanovnika u Europskoj uniji. Ivan Obadić s Pravnog fakulteta govorio je o ulozi Sveučilišta i obrazovanja u službi gospodarstva. Za kraj, Vedran Đulabić govorio je o ulozi države u službi društva naglasivši da je strateško promišljanje o ulozi države zanemareno i da ne postoji strateški pristup razvoju. Tripalovi dani još su se jednom potvrdili kao važna platforma za dijalog i promicanje demokratskih vrijednosti u hrvatskome društvu.

Komentara 3

LL
lijepa_li si
21:52 08.06.2024.

imali su priliku to dokazati 71! narod je podržao studente, narod je pjevao, hajduk.dinamo.savka tripalo.. sad bih tvrtko, stipica i masa njih ponovno krojili povijest! nemEre.

AN
antonelić
18:01 08.06.2024.

Govorio je Neven Mates o stanju u sudstvu istaknuvši da Hrvatska ima najveći broj sudaca po broju stanovnika u Europskoj uniji ... a najveći broj neriješenih predmeta u toj uniji ... to se zove obrnuta piramida ... bujrum , bujrum !...

Avatar barba_arba
barba_arba
14:23 08.06.2024.

Stipici nikad dosta gaže

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije