rana varijanta izvornog soja

Britanac (59) koronavirus imao čak 411 dana i preživio, utvrđeno da nije bio ponovno zaražen

Health workers amid the COVID-19 pandemic outside the Royal London Hospital in London
Foto: Toby Melville/REUTERS
1/3
04.11.2022.
u 10:46

Isti tim liječio je i pacijenta sa zdravstvenim problemom koji je umro nakon što je bio pozitivan na testu 505 dana. U oba slučaja, genetsko testiranje pokazalo je da pacijenti nisu ponovno zaraženi.

Britanac (59), koji je imao oslabljen imunološki sustav nakon transplantacije bubrega, prvi je put na koronavirus bio pozitivan u prosincu 2020. godine. Od bolesti COVID-19 bolovao je 411 dana i preživio, za što se vjeruje da je najdulje na svijetu. 

Iako više nije imao simptome, muškarac je na testovima bio pozitivan do siječnja 2022. godine. Liječnici u londonskim bolnicama istaknuli su kako ne znaju ni za jedan drugi dokumentirani slučaj da je osoba izliječena nakon tako duge infekcije, navodi Sky News.

Koristili su se genetskom analizom kako bi utvrdili da 59-godišnjak još uvijek ima ranu varijantu izvornog soja, onog kojeg su alfa, delta i omikron odavno prestigli u općoj cirkulaciji.

Tek kada su identificirali varijantu, izliječili su ga Regeneronom, koktelom lijekova koji je pomogao Donaldu Trumpu u borbi s bolešću. Isti tim liječio je i pacijenta sa zdravstvenim problemom koji je umro nakon što je bio pozitivan na testu 505 dana. U oba slučaja, genetsko testiranje pokazalo je da pacijenti nisu ponovno zaraženi. Slučajevi trajne infekcije razlikuju se od dugotrajnog COVID-a, gdje pacijent može pokazivati ​​simptome mjesecima ili dulje, ali test nije pozitivan. 

Tim liječnika pozvao je na dodatna istraživanja liječenja antitijelima za dugotrajne slučajeve COVID-a. Također, poziva se i da novi lijek Evusheld postane dostupan u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi.

- Neke nove varijante virusa otporne su na sve tretmane antitijelima koji su dostupni u Velikoj Britaniji i Europi. Neki ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom još uvijek su u opasnosti od teške bolesti i trajne infekcije. Još uvijek radimo na razumijevanju najboljeg načina da ih zaštitimo i liječimo - istaknuo je dr. Luke Blagdon Snell.

VIDEO Doris je na liječenju u bolnici na Jordanovcu, a njena snimka zagrljaja s liječnicom, nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Ključne riječi

Komentara 3

WT
WTF!
08:11 05.11.2022.

Najveći problem je PCR koji uopće nije namijenjen za dijagnostiku bilo koje bolesti,a za koronavirus pogotovo. Još veći problem su svi oni koji ga uredno i dalje guraju ljudima u nos. Dokle više to prodavanje magle???

VI
vidum
10:59 04.11.2022.

Normalno da nije ponovno zaražen. Imao je vremena steći dobar imunitet.

BR
Brdina
10:54 04.11.2022.

I onda je svizac zamotao čokoladu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije