ekoincident

Brođani pozvali Zmajlovića da im se ispriča ili da podnese ostavku

slavonski brod,prosvjed (1)
Foto: Ivica Galoić/PIXSELL
1/11
29.10.2012.
u 15:01

Iako je u petak izmjerena šest puta veća razina sumporovodika od dopuštene te visoka koncentracija benzena, Zmajlović se javno očitovao kako nema štetnih posljedica za zdravlje Brođana

Ministar Zmajlović mora doći u Slavonski Brod i ispričati se građanima ovog grada – rekao je u ponedjeljak ljutiti brodski gradonačelnik Mirko Duspara. On je u petak ministru uputio poziv za pomoć zbog previsoke koncentracije sumporovodika i benzena u zraku, prouzročenog onečišćenjem iz bosanskobrodske Rafinerije.

Iako je tog dana izmjerena šest puta veća razina sumporovodika od dopuštene te visoka koncentracija benzena, Zmajlović se javno očitovao da nema štetnih posljedica za zdravlje Brođana. Duspara je stoga Zmajloviću te premijeru Milanoviću i predsjedniku Josipoviću poslao prosvjedno pismo u kojem najoštrije osuđuje spomenutu izjavu.

– Zmajlović je ne samo potpuno zanemario trenutačno najveći ekološki problem u Hrvatskoj, nego je pokazao i nepoznavanje hrvatskih propisa i zakona. Naime, dokazano je kako dugotrajna izloženost štetnim utjecajima onečišćenog zraka utječe na zdravlje ljudi, a ne samo na kvalitetu života, kako on licemjerno zaključuje – istaknuo je Duspara, optuživši ministra kako je, umjesto u zaštitu građana Slavonskog Broda, stao u zaštitu krupnog kapitala. Ministrovu izjavu da sumporovodik nije štetan za zdravlje skandaloznom je ocijenila i Vesna Šmit iz Građanske inicijative "Za čisti zrak", koja ga je pozvala da podnese ostavku.

– Ovaj problem treba definirati kao nacionalno-politički problem. Osim Rafinerije kao zagađivača, odgovorni su i Republika Hrvatska te JANAF, koji kao naša tvrtka također ima koristi od te Rafinerije. Umjesto da rješava problem zagađenja, naša je Vlada omogućila da se učetverostruči proizvodnja u Rafineriji, koja je napravljena za laku sirijsku naftu, a ne tešku rusku – kazala je Šmit.

>>Radovi na termoelektrani trebali bi početi u jesen 2013.

Komentara 6

LI
lidija
15:25 29.10.2012.

Kakva ostavka ,on je mlad političar kojem treba vremena da se nauči.On zna da nema štetnih posljedica i kad on to zna nema ni isprike. A tko kaže da morate disati?

RP
rođen_prekjučer
15:29 29.10.2012.

pa nemojte tako ipak je on bistro dijete hrvatske koje je odmah sa fax-a na direktorsku fotelju zasjeo. pa da nije toliko bistar ne bi bio odmah određen za menađera. treba malo vremena da se veliki stručnjak nauči razliku opasnog i neopasnog, ipak je on veliki stručnjak koji se uči u hodu na svojim greškama,ima još vremena pa barem do kraja mandata.

DU
Deleted user
16:11 29.10.2012.

Jakovinu upitati misli li se vratiti u zagađeni zavičaj, kada ga šutnu ko zadnju kantu a i narod će isto učiniti jer ih je natjerao na očaj, a ovoga zelenka nemate što ni pitati on nije siguran ni za vlastite šupljine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije