SNALAŽLJIVOST Unatoč zabrani rada nedjeljom trgovci nalaze načine kako ipak raditi

Čakovečka prodavaonica otvorena jer se nalazi na zelenoj tržnici

03.02.2009.
u 17:38

Čakovečka tvrtka METSS pronašla je još jednu rupu u Zakonu o zabrani rada trgovina nedjeljom.

Nije bilo gužve
Dok ostale trgovine nedjeljom po sili zakona kupcima zaključavaju vrata, METSS-ova prodavaonica broj 9 na gradskoj tržnici otvorena je i nedjeljom od 7 do 12 sati!

Iskoristili su mogućnost da rade i tim danom jer je prodavaonica u kompleksu gradske tržnice koja nedjeljom ima dozvolu za rad.

– S obzirom na to da tržnica i nedjeljom radi od 7 do 12, a trgovina je dio kompleksa, Gradsko poglavarstvo odobrilo je rad nedjeljom. Moram priznati da sam bio jedne nedjelje u trgovini i nije bila gužva. Cijela ta situacija oko toga tko smije raditi, a tko ne smije zbunjuje kupce.

Najviše problema je s pekarnicama, kojima je ostavljena mogućnost da sami odluče hoće li nedjeljom raditi ili neće – kaže Ivica Perhoč, direktor Čakoma, gradske tvrtke koja upravlja tržnicom. Veliki trgovački centri na rubnim dijelovima Čakovca odvukli su kupce s gradske tržnice, a sad kad je centrima zabranjen rad nedjeljom, javila se ideja da se kupci barem taj jedan dan vrate placu. No, nedjeljom na gradsku tržnicu dolazi samo četiri ili pet prodavača!

– Nedjeljom na tržnici nema dovoljno ponude da se privuku kupci. Prodavači nisu zainteresirani da u većem broju dolaze tog dana raditi. Isplati li se METSS-u držati prodavaonicu otvorenom, ne znam – kaže I. Perhoč. Prodavači na tržnici kažu da im je šest dana u tjednu dovoljno za prodaju.

– Nedjeljom tu nećete vidjeti prodavače, nego samo preprodavače. Nama koji sami proizvodimo povrće nedjelja je jedini dan za odmor, a zbog desetak kupaca koji dolaze po grincajg za juhu ne isplati nam se dolaziti – kaže prodavačica iz Ivanovca. Žali se usput da će zbog trgovačkih centara koji u Čakovcu niču kao gljive poslije kiše ionako uskoro otkazati zakup štanda jer joj se ne isplati.

Što je s trgovcima?
Prodavač do nje smatra da zakon ima mnogo nelogičnosti, a najviše mu smeta to što država i sindikat ne štite i ostale radnike koji rade nedjeljom, poput konobara, na primjer. Danas nismo uspjeli dobiti komentar sindikata o tomu da neke trgovine ipak pronalaze načine kako raditi i nedjeljom, a da ne krše zakon.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije