Rijeka: Nakon pola stoljeća na sceni operna praizvedba

'Casanovi u Istri' smiješi se dug život

casanova
Boris Šćitar
04.10.2009.
u 16:47

Svečanom izvedbom otvorene su i kazališna sezona i Zajčevi dani, kojima se potiče suvremeno hrvatsko stvaralaštvo. Premijerna publika nakon predstave je dobila Casanovine memoare.

- Draga publiko, zaboravite recesiju i uživajte u nesvakidašnjem opernom spektaklu, poručio je skladatelj Alfi Kabiljo, kojemu valja zahvaliti da je, nakon gotovo pola stoljeća, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca praizvedena jedna opera. Svoje najnovije djelo Kabiljo je posvetio najpoznatijem ljubavniku i nazvao ga "Casanova u Istri".

Pljesak i "bravo"
Ideju je pronašao u Vrsaru, gdje je u Casanovinoj ulici posjećivao prijatelja, a libreto je, u svom prepoznatljivom, lascivnom duhu, napisao Drago Orlić, poznati istarski pjesnik i satiričar.

Publika je, sudeći po čestom pljesku kojim je prekidala predstavu, da bi na kraju umjetnicima podarila i uzvike "bravo", uistinu uživala u glazbenoj priči o ljubavniku, koji se okušao i kao violinist, špijun, trgovac, prevarant, biznismen i svjetski putnik, a u svojim memoarima spominje boravak u Vrsaru. U ovoj operi Casanova je već pomalo ocvali ljubavnik koji se ipak ne predaje. Kabiljo je "Casanovu u Istri" zamislio kao komičnu operu, u kojoj se miješaju operne arije i glazba bliža mjuziklima po kojima je taj autor najpoznatiji, te domaća istarska ljestvica.

Izvedbom je dirigirao Ivo Lipanović, a na pripremi je radila autorska ekipa koju je predvodio redatelj Krešimir Dolenčić.

On je, kako je pojasnio na konferenciji za novinare uoči premijere, nastojao priču prilagoditi zadatostima našeg doba, prepunog hvalisavaca, smiješnih crkvenih prelata, veza za jednu noć, policijskih pretraga, seksualnih ucjena, oklada, prežderavanja, varanja i laganja.

Pomagali su mu scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Doris Kristić, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, suradnica za scenski pokret i koreografiju Snježana Abranović-Milković, te brojni drugi suradnici, među kojima valja istaknuti Tihomira Marinkovića koji je izradio maske.

Domaće snage
Naslovna je uloga povjerena splitskom opernom umjetniku i čestom gostu riječke operne scene, Ivici Čikešu, a sve ostale uloge pjevale su domaće operne snage: Voljen Grbac, Vanja Zelčić, Davor Leršić, Ivanica Lovrić, Dario Bercich, Siniša Štork, Kristina Kolar, Robert Kolar, Saša Matovina, Marko Fortunato, Ivica Žunić i Darko Matijašević.

Praizvedom "Casanove u Istri" otvoreni su i Zajčevi dani, manifestacija posvećena djelima Ivana pl. Zajca, ali i izvedbama novih suvremenih hrvatskih glazbenih ostvarenja, u što se ova opera i te kako uklapa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije