RAT NA MORU

Clinton o mjerama SAD-a za suzbijanje somalskih pirata

16.04.2009.
u 10:56

Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je najavila nove napore SAD-a u borbi protiv pirata ispred somalske obale, koji uključuju zamrzavanje njihove imovine, kazneni progon te međunarodne akcije za oslobađanja brodova i posade koje drže u svojim rukama.

Clinton je kazala da će administracija pozvati na hitan sastanak Međunarodne kontaktne skupine za borbu protiv piratstva koju je 14. siječnja osnovalo Vijeće sigurnosti UN-a, kako bi se proširila sadašnja koordinacija ratnih mornarica u borbi na suzbijanju piratstva.

Administracija će također poslati izaslanika na donatorsku konferenciju za Somaliju idućeg tjedna u Bruxellesu, te pokušati organizirati sastanak s dužnosnicima somalske privremene vlade i čelnicima poluatonomne regije Puntland iz koje potječe glavnina pirata.

- Izvršit ćemo pritisak na te čelnike kako bi poduzeli akcije protiv pirata koji operiraju iz baza na njihovu teritoriju - istakla je Clinton.

- Ti su pirati kriminalci, to su naoružane bande na moru. Oni koji pripremaju napade moraju biti zaustavljeni, a one koji su ih počinili moramo privesti pravdi - rekla je Clinton tijekom zajedničkog obraćanja novinarima s premijerkom Haitija Michele Duvivier Pierre-Louis u State Departmentu.

- Dopustite mi da naglasim kako SAD neće raditi ustupke niti će plaćati otkupnine piratima - kazala je Clinton.

Američka državna tajnica kazala je da obrana protiv piratstva mora biti zajednička odgovornost vlada i brodarske industrije te će se stoga stručna ekipa State Departmenta zajedno s brodarima i osiguravateljima razmotriti nedostatke u njihovim mjerama za samoobranu.

Pored toga, SAD će raditi i na razvoju dugoročne strategije za obnovu sigurnosti pomorskog prometa na Rogu Afrike, najavila je Clinton.

Ona je ocijenila kako je do dramatičnog porasta broja napada i otmica došlo i zbog toga što gusari nabavljaju sve bolje i brže brodove te koriste brodove-matice što im omogućuje akcije stotinama milja daleko od obale.

Nakon prošlotjednog napada na američki kontejnerski brod Maersk Alabama i petodnevne talačke krize s njegovim kapetanom koji je oslobođen akcijom mornaričkih specijalaca Navy Seals, pirati su u utorak raketnim bacačima napali drugi američki brod iz osvete zbog likvidacije trojice pirata u akciji oslobađanja američkog kapetana.

Pentagon u međuvremenu proučava načine za borbu s piratima koji teroriziraju pomorski promet ispred obala Somalije, rekao je u srijedu njegov glasnogovornik Bryan Whitman, ističući kako vojno rješenje nije jedino.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije