peticija

Đaci medicinskih škola traže prednost za upis na studij

12.04.2014., Pula - Kako je proslog vikenda zbog loseg vremena odgodjeno obiljezavanje Svjetskog dana zdravlja manifestacija je prebacena za danas ujutro, te su tijekom cijelog jutra od 9.00 do 12.00 sati ucenici Medicinske skole  mjerili su  tlak i secer
Dusko Marusic/PIXSELL
24.01.2015.
u 07:30

Roditelji: Posljednje tri od pet godina srednje naša djeca imaju samo praksu i na maturi su zakinuti u odnosu na ostale škole

Učenici medicinskih škola, smjera medicinska sestra odnosno tehničar i njihovi roditelji peticijom traže od zdravstvenih veleučilišta da pri upisu na studij sestrinstva imaju prednost pred drugim kandidatima. Peticiju su pokrenuli učenici zagrebačke Škole za medicinske sestre Vrapče i njihovi roditelji, a pridružilo im se još devet škola iz čitave Hrvatske.

 

– Tražimo da im se pri upisu na studij sestrinstva dodatno boduje zdravstvena njega ili da se pronađe neki drugi model koji bi im osigurao prednost u odnosu na gimnazijalce ili one koji dolaze iz nekih drugih strukovnih škola. Našoj djeci srednja škola traje pet godina, prve dvije godine imaju općeobrazovne predmete, a posljednje tri godine samo stručne predmete i praksu. U te tri godine odrade 2792 sata prakse – objašnjava predsjednica Vijeća roditelja Škole za medicinske sestre Vrapče Bernardica Miter. Kaže da njezin sin i njegovi kolege – medicinske sestre i tehničari polažu državnu maturu iako predmete iz kojih je polažu nemaju posljednje tri godine svog srednjoškolskog obrazovanja zbog čega su zakinuti u odnosu na vršnjake iz drugih strukovnih škola i gimnazija.

– Ne tražimo da se oni oslobode državne mature, već samo da dobiju dodatne bodove i steknu prednost za nastavak svog obrazovanja i usavršavanje u zanimanju koje su izabrali. Nije logično da za njih i one koji prije toga nisu vidjeli medicinsku škole vrijede isti uvjeti – zaključuje Bernardica Miter. Ove godine maturirat će prva generacija medicinskih sestara i tehničara koji pohađaju petogodišnju medicinsku školu.

>> ‘Moramo na praksi biti već u 6.30 sati, a nemamo prijevoza’

Komentara 14

Avatar gladnijura
gladnijura
09:45 24.01.2015.

U ovoj državi svi imaju nekakve zahtjeve, potraživanja, uvijete i slično. Još do sada nikoga nisam čuo da je rekao da prema ovoj državi ima obaveze.

DO
doktorica
09:41 24.01.2015.

ionako će otići kad završe tu školu van...

Avatar nijeminišta
nijeminišta
11:15 24.01.2015.

tako je - i oni i djeca branitelja trebaju imati prednost. zašto bi bili jednaki sa drugima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije