Velika akcija

Dajte uzorak krvi, možda 
ćete spasiti život malom Marinu!

\'BiH_transplantacija-mladic-tuzla FO:MIRO PETROVIC UA:Novi uspjeh tuzlanskih kirurga - pet kadavericnih transplantacija u dva dana\'
Ilustracija
05.03.2012.
u 17:44

Djeca koja imaju ovaj poremećaj umiru u dobi od pet do šest godina, a Marinov život može spasiti samo transplantacija koštane srži. Iako se putem registra koštana srž traži po cijelom svijetu, odgovarajući donor još nije nađen

Potaknuta pričom o oboljelom četverogodišnjem dječaku Marinu Dulju iz Oriovčića, Zaklada Ana Rukavina organizirat će u subotu, 10. ožujka, na središnjemu gradskom trgu Korzu u Slavonskom Brodu akciju prikupljanja uzoraka krvi. 

Jedan od milijun

Cilj je akcije upisivanje što većeg broja osoba u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, kako bi se pronašao sto posto kompatibilan donor za dječaka. Dječak je rođen bez stanica koje proizvode imunitet i boluje od iznimno rijetkog spolno vezivog hiper-IGM sindroma, koji se javlja jednom u milijun slučajeva.

– U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti tako da popune pristupnicu i zdravstveni upitnik te daju uzorak krvi za HLA-tipizaciju. Riječ je o postupku utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti. Akciju organiziramo u Brodu jer je najveća vjerojatnost za pronalaženje odgovarajućeg donora među Marinovim krvnim srodnicima – kaže Mirta Vrančić, koordinatorica za medije Zaklade Ana Rukavina, najavljujući slične akcije u Rijeci i Splitu.

Djeca koja imaju ovaj poremećaj umiru u dobi od pet do šest godina, a Marinov život može spasiti samo transplantacija koštane srži. Iako se putem registra koštana srž traži po cijelom svijetu, odgovarajući donor još nije nađen. Do danas je u Registar u Hrvatskoj upisano 33.924 potencijalna darivatelja i spašeno je šesnaest života. Međutim, od ukupnog broja uzoraka tipizirano ih je tek 27.775, dok za ostale, među kojima se možda kriju i spasonosne stanice za Marina, nemaju novaca. Prikupljaju ga donacijama i iz državnog proračuna. 

Čekaju radosnu vijest

– Najsretnija bih bila kada bi mi netko javio radosnu vijest da je pronađen donor za Marina. Hvala Večernjem listu koji je sve ovo pokrenuo. Sva rodbina i prijatelji odazvat će se akciji u subotu i dati uzorke krvi, a planiramo čak i sami organizirati akciju prikupljanja sredstava za tipiziranje uzoraka. Možda će vijest o akciji doprijeti i do Amerikanca čija je koštana srž odgovarala, pa su se na kraju ipak predomislili – kaže dječakova majka.     

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
20:30 05.03.2012.

A,zašto ne može preko 40 godina ?

SZ
stela_zg
21:02 05.03.2012.

Svkom novorođenčetu se uzme do 50 mL umbilikalne krvi (50mL krvi za dijete od 4000g je kao 500mL krvi za osobu od 40kg). Oko 40000 uzoraka krvi godišnje, najbogatijih matičnim stanicama. Gdje to ide (ili se možda prodaje) kada se ne može naći najpodudarniji uzorak? Novinari, istražite malo biznis sa umbilikalnom krvi.

Avatar Sharana
Sharana
10:47 06.03.2012.

Dragi roditelji bolesnog Marina. Konvencionalna medicina vam daje samo jedan izbor za ozdravljenje vaseg djeteta i to jos ne garantiraju. U protivnom ce vase dijete umrijeti!!! Zar nevidite brutalnost njihovog odnosenja prema vama i vasem djetetu!!!! Okrenite se alternativnim metodama,a, nemojte cekati na doktore, to je vase dijete i njih nije briga za njega ni vas. Njima je samo bitno da njihova praksa ostane u upotrebi i dalje, bez obzira na bol i patnju koju prouzrokuju. Jos jednom vam savjetujem (neteram vas) da pogledate dokumentarce od Rick Simpson na internetu i nista drugo. Ako vam doktori nemogu ili nece pomoci, morate sami poduzeti neke korake jer to je vase dijete. Ja isto imam sina vasih godina, i zahvaljujem bogu sto je zdrav. Za svoje dijete ucino bih sve moguce i nitko i nista me nebi sprijecilo da to ucinim. Molim boga da procitate ovaj komentar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije