Bosanskohercegovačka ruta

Der Spiegel u 'alternativne rute za migrante' uvrstio i onu preko Dalmacije

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.03.2016.
u 08:53

Ovu alternativnu rutu nazvali su "bosanskohercegovačkom rutom", a ističu kako bi ona mogla biti neprimamljiva izbjeglicama i migrantima zbog minskih polja koja prijete u BiH

Njemački Der Spiegel među alternativne rute za migrante uvrstio je i onu koja bi išla od Albanije preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a potom bi izbjeglice "izbile" u Hrvatskoj na Jadransku obalu. 

Ovu alternativnu rutu nazvali su "bosanskohercegovačkom rutom", a ističu kako bi ona mogla biti neprimamljiva izbjeglicama i migrantima zbog minskih polja koja prijete u BiH.  U svojoj infografici navode kako su se migranti dosad najviše koristili rutom koja je kretala u Grčkoj, a potom bi prolazili kroz Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju kako bi došli do Austrije i Njemačke. 

Zbog makedonskog zatvaranja granice s Grčkom i propuštanja manjeg broja migranata posljednjih dana, moguće je da će se otvoriti i druge izbjegličke rute koje bi mogli iskoristiti i krijumčari ljudi za zaradu, piše Der Spiegel.  Navode da za 2500 eura izbjeglice i migranti se mogu u Grčkoj ukrcati na trajekt ili brod i njime stići do juga Italije i potom od tamo nastaviti svoj put prema sjevernoj Europi. Još jedna "morska ruta" koju iskorištavaju krijumčari je i ona koja vodi od Albanije do Italije.  

Kao alternativa dosadašnjem dolasku do zapadnih i sjevernih država navode još i prolazak preko Kosova u Srbiju, pa onu kroz Bugarske i "crnomorsku rutu" koja vodi iz Turske u Rumunjsku i potom u Bugarsku. 

>>Nevladine organizacije protiv slanja vojske na granicu

>>EU traži od Turske da smanji priljev migranata na manje od tisuću dnevno

Komentara 23

SI
Sidro123
09:52 03.03.2016.

Mogli su jos spomenuti rutu koja je najbolja za sve, a ta bi bila airodrom u Turskoj i pravac do njemacke. Tko ih zove neka ih i preveze...

Avatar d-ano
d-ano
09:20 03.03.2016.

Spiegel znaci usmjerava na nase podrucije izbjeglice i pokazuje im novi put,,,,,,kojim trebaju zaobic prepreke,,,,,,,,,Njemacko licimjerje jos je vece,,sto merkel ne trpa svoje goste u avione i iz grcke ih preuzima ili pak iz turske pa nek ih vodi sebiek ih vodi sebi u goste koliko ih zeli,sto ih klasificira prema svojim potrebama,,,,,,,,baba je uzasna i namece jaram svim Eu gradjanima kako ona zeli,,,,,,,i to je njemacka politika,,,,,,,uzas

DU
Deleted user
09:05 03.03.2016.

Bilo bi interesantno vidjeti i čuti što bi rekli Orepić, Petrov, Grmoja i njihova svita kada bi na područje Metovića i Omiša nahrupilo nekoliko stotina tisuća izbjeglica iz Sirije, Afganistana, Iraka i ostalih država!? Ha, što mislite što bi oni tada poduzeli? Ovako, hebe im se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije