profil

Der Standard o Zoranu Milanoviću: Prilagodljiv izvana, tvrd iznutra

\'17.11.2011., Zagreb - Celnici Kukuriku koalicije s kolodvora u Dugom Selu u sklopu predizborne kampanje krenuli su  prema Krizevcima i Koprivnici. Zoran Milanovic. Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Boris Ščitar/Pixsell
08.12.2011.
u 13:06

"Zoki" strankom vlada autoritarno uz pomoć malog stožera, a oni koji ga kritiziraju mogu očekivati kaznu

Kad se pojavio na političkoj sceni prije četiri godine, zvali su ga lutak, a danas nitko ne sumnja da ima kvalitete potrebne za vođenje zemlje – piše austrijski dnevnik Der Standard o novome hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, u tekstu pod naslovom "Prilagodljiv izvana, tvrd iznutra".

No, "Zoki" je još uvijek nepopularan u široj hrvatskoj javnosti jer uvijek prelazi na stvar, nije šaljivdžija kao neki drugi popularni hrvatski političari. Osim toga, za kratke stranačke karijere bio je na glasu kao oportunist, jer ga je 1993. godine za vrijeme najveće HDZ-ove vladavine u Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio ni manje ni više nego Ivo Sanader, tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova. 

Uzme li se u obzir da je "dijete crvene buržoazije", Milanović se u SDP učlanio kasno, tek 1999. godine. Međutim, tadašnji ga je šef Ivica Račan neizravno proglasio svojim zamjenikom, što je Milanović nakon Račanove smrti 2007. godine potvrdio i na unutarstranačkim izborima. Od Račana je naslijedio oprezan način upravljanja, koji se, sudeći po posljednjim izborima, isplatio.

Bečki dnevnik osvrnuo se i na drugi aspekt upravljačkog stila 45-godišnjeg pravnika, pa tako piše kako strankom upravlja autoritarno, uz pomoć malog stožera. A onaj tko se odluči na kritiziranje šefa, mora računati i na kaznu. Razlog takva ponašanja Der Standard vidi u Milanovićevu djetinjstvu, odnosno odrastanju u radničkoj zagrebačkoj četvrti Trnje, gdje se "rado tukao".

Ključne riječi

Komentara 12

NE
neos
13:22 08.12.2011.

očito mu je želja za tučom ostala. Sad se ide potući sa Bandićem. Kakav će to biti meč. Iako su uglavnom svi Milanovićevi protivnici već malaksali i izgriženi od lovačkih pasa, ovo će biti zanimljivo. Što mislite tko će pobjediti ? Mir s vama

ST
strek1
13:34 08.12.2011.

Nije šaljivdžija?Pa ne radi u cirkusu,a i ovo jada koje je ostalo od Hrvatske baš i ne tjera na smijeh.

ĆA
ćaćaća
13:21 08.12.2011.

izvana jad a unutra tuga!!!...MEMORANDUM II IDE DALJE..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije