Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJNI REZULTATIMA

VIDEO U Francuskoj izbili neredi nakon rezultata izbora i pobjede krajnje desnice: 'Jako me sram'

Foto: REUTERS
1/11
01.07.2024.
u 07:18

Marine Le Pen i Jordan Bardella žele apsolutnu većinu od 289 mjesta u Nacionalnoj skupštini od 577 mjesta

Francuska krajnja desnica u vodstvu je nakon prvog kruga parlamentarnih izbora koji je potvrdio njihovu dominaciju u francuskoj politici i doveo ih na korak od vlasti. Pristaše Marine Le Pen slavile su nakon što je ona kazala da je "Macronov blok izbrisan". Stranka Nacionalno okupljanje (RN) vodi s 33,2 posto glasova, dok ljevičarska koalicija Nova fronta osvaja 28,1 posto glasova. Macronov blok na izborima je osvojio 21 posto glasova, piše BBC.

"Namjeravam biti premijer svim Francuzima ako nam Francuzi daju svoje glasove", rekao je 28-godišnji čelnik stranke RN Jordan Bardella. Nikada prije ekstremna desnica nije pobijedila u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora. Jednostavna činjenica da je to postalo moguće povijesna je, kaže iskusni komentator Alain Duhamel. Ono što Marine Le Pen i Jordan Bardella žele jest apsolutna većina od 289 mjesta u Nacionalnoj skupštini od 577 mjesta. Projekcije broja mjesta u drugom krugu glasovanja sljedeće nedjelje sugeriraju da bi to moglo biti manje.

VEZANI ČLANCI

Uspjeh krajnje desnice na izborima nije dobro sjeo nekim građanima koji su odlučili izaći na ulice i iskaliti svoj bijes. Širom Francuske izbili su neredi te je došlo do sukoba s policijom, javljaju francuski mediji.

"Utučena sam. Osjećam se pomalo kao da ću zaplakati. Bilo je ili učiniti ovo [doći na prosvjed] ili ostati kod kuće i plakati. Jako me je sram", rekla je Eugénie, 22-godišnjakinja iz Pariza, za Euronews. Slično su komentirali i drugi mladi prosvjednici koji su se odlučili pridružiti sastanku NFP-a jer su bili u šoku i uznemireni rezultatima. 

Mladi aktivisti kampanje iz jedne od koalicijskih stranaka, La France Insoumise (LFI), koji su se ranije navečer okupili kako bi pratili objavljivanje izbornih rezultata, rekli su da su očekivali ovakav ishod, te da su sada usredotočeni na drugi krug izbora. 7. srpnja. "Moj je osjećaj da sam uplašen onim što bi se moglo dogoditi u jednom tjednu... moje stanje uma je stanje borbe. Borben sam. Imamo još tjedan dana da sve nadoknadimo i to nije nemoguće", rekao je za Euronews Jeroen Atputharajah, 21-godišnji aktivist i bivši lokalni kandidat LFI-a u predgrađu Pariza.

1/11

Komentara 63

Avatar kozorog
kozorog
07:24 01.07.2024.

ne kužim, popušili na izborima, i odmah prosvjedi? fali mi nešto u tekstu, neki izraz... znam! fali 'ekstremni' ljevičari! oni se ne mire sa rezultatima izbora. baš je lijepo vidjeti ekipu kojoj su usta puna demokracije, ali kad rezultat izbora nije u njihovu korist, odmah se udara. nek sjednu, i čekaju svoj red. birači su rekli svoje. nisu zadovoljni sa ljevičarima i liberalnim idejama koje se silom nameću. ljudi žele izbor, a zadnjih 20 godina politika im nameće.

PE
Pericabad2
07:26 01.07.2024.

Gradjani izasli na ulice... da je obratno naslovi bi vam bili puno drugaciji. Licemjerno

V0
Vlaskoulicanec4.0
07:36 01.07.2024.

Ljevičarska filozofija: demokracija je samo onda kada ja pobjeđujem... A tko drugačije misli i veli je nacist, fašist, ekstremni desničar, rasist, ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije