Newsweek

Devedesetogodišnji tajkun za dolar kupio ugledni tjednik

Newsweek
AFP/PIXSELL
03.08.2010.
u 14:11

Newsweek, uz Time najpoznatiji američki tjednik, Sidney Harman kupio je po simboličnoj cijeni, ali je pritom preuzeo i sva dugovanja toga posrnulog medijskog diva.

Jedan dolar mala je cijena za veliko ime koje još uživa veliki ugled, ali u tu "vezanu trgovinu" uključeni su i nemali gubici zbog kojih je medijska kuća Washington Post bila više nego sretna odreći se imena Newsweek. Naime, taj tjednik je od 2007. nabio 41 milijun dolara gubitaka, samo prošle godine 28,1 milijun, a samo u prvom kvartalu 2010. 2,3 milijuna.

U redakciji Newsweeka vjerojatno spominju onu narodnu "kako sam se nadala, dobro sam se i udala" jer je jedna od ponuda za kupnju tog tjednika dolazila od ultrakonzervativne agencije za vijesti Newsmax, a spominjala se čak i nevjerojatna mogućnost spajanja sa zloglasnim floridskim National Enquirerom, tabloidom specijaliziranim za skandale u kojima je i najnaivnijima teško povjerovati, od Elvisa na Mjesecu do Bushova razgovara s izvanzemaljcima.

Sidney Harman, novi vlasnik Newsweeka, nakon službenog priopćenja o prodaji koje se očekuje u utorak poslijepodne, vitalni je 91-godišnjak koji je najveći dio svog bogatstva zaradio trgujući audioopremom, suprug je demokratske kongresnice iz Kalifornije Jane Hartman i bio je zamjenik saveznog tajnika (ministra) trgovine od 1978. do 1979. Po prvim najavama njegov plan je "održati Newsweek kao tradicionalni tjednik s vijestima", ali većina analitičara očekuje odlazak glavnog urednika Jona Meachama, koji je i sam dugo razmišljao o tome da iz džepa izvadi taj jedan dolar i preuzme vlasništvo nad uglednim gubitašem, ali je Harman na kraju bio brži.

Ključne riječi

Komentara 4

FE
Felicijen
16:18 03.08.2010.

A mogao je za iste novce dobiti barem dva naša brodogradilišta!

Avatar IvanR
IvanR
14:31 03.08.2010.

A takorekuć u najboljim je godinama

OB
-obrisani-
15:13 03.08.2010.

a kaj mu to sve treba? zakaj ne karta pasijans sa vršnjakinjama u domu penzionera?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije