Devet ljudi iz iste obitelji preminulo je nakon što su pojeli rezance koje su prethodno izvadili iz zamrzivača.
Rezanci su, naime, stajali u zamrzivaču više od godinu dana te su napravljeni od fermentiranog kukuruznog brašna koje je proizvelo izuzetno opasnu bongkrek kiselinu kojom se obitelj otrovala.
Dogodilo se to u kineskom gradu Jixi na sjeveroistoku zemlje, a sedam članova obitelji preminulo je 10. listopada nakon što su pet dana ranije pojeli poznatu lokalnu deliciju Suantangzi. Dva dana kasnije preminuo je osmi član obitelji.
Posljednja žena preminula je u ponedjeljak, a troje djece jedino je preživjelo jer su odbili jesti kukuruznu juhu zato što im se nije svidio okus.
Simptomi trovanja bongkrek kiselinom počinju nekoliko sati nakon što se u organizam unese otrovana hrana, a počinju s bolovima u trbuhu, znojenjem, slabosti pa čak i padanjem u komu. Smrt može nastupiti u roku od 24 sata.
– Može uzrokovati veliku štetu organima poput jetre, bubrega, srca i mozga. Trenutačno, ne postoji određeni lijek. Stopa smrtnosti može biti od 40 do 100 posto – objasnio je Gao Fei, direktor Heilongjiang Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, piše Mirror.
Rekao je i kako je kiselina otporna na kuhanje na visokim temperaturama, a nastale iz fermentiranog kokosa, a u Indoneziji je nekoliko tradicionalnih jela zabranjeno jer su ljudi umirali nakon što bi ih pojeli.
U ovom slučaju, opasna kiselina nastala je zamrzavanjem jela, a otrov je stvorila bakterija koja je također pronađena u tjestenini. Kiselina je kasnije otkrivena i u želučanim sokovima kod preminulih osoba.
Da su umrli u HR kao sluzbeni razlog smrti bi im bio upisan Covid! Ovdje se u posljednih 6 mjeseci ni od cega drugog ne umire, samo od Corone, tako je Capak naredio.