smiješkom na presudu

Dobio 11 god. zbog ubojstva djeda, sudac ga pitao: Što je smiješno?

Svebo Olujić (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/4
19.09.2012.
u 14:05

Mladić je već osuđivan za nasilničko ponašanje nad djedom i bakom te požar u kući. Mora se i psihijatrijski liječiti

Svebor Olujić (24) uzeo je nož i, tereti se, nasrnuo na svoga djeda. Devet ga je puta, prema optužnici, ubo ili zarezao oštricom dugom 18 centimetara. Nesretni Mato Olujić (81) preminuo je na mjestu, u svojoj kući u Osijeku, gdje je živio sa suprugom, kćeri i unukom. Mladić je danas nepravomoćno osuđen na 11 godina zatvora na Županijskom sudu u Osijeku. Mora i na psihijatrijsko liječenje, ali ne duže od pet godina.

Svebor je policiju te zimske večeri mirno dočekao.

– Sjedio je na stepenicama koje vode na kat kuće i pušio cigaretu. Bio je potpuno smiren i opušten – opisao je policajac Renato Novak u kakvom je stanju zatekao optuženika. Na njegovu je licu, utvrdit će se kasnije, bio trag krvi. Prizor je u kuhinji bio jeziv.

– Preminuli je sjedio na stolici, baka je jecala, a njihova kći je histerično vrištala – posvjedočio je Novak.

Stravično se ubojstvo zbilo 19. veljače oko 18.30 sati. Policiji je adresa u Ulici kneza Borne 79 itekako bila poznata.

Na djeda je u rujnu 2010. Svebor bacio invalidska kolica te mu ozlijedio glavu. Baka je tada pokušala nazvati policiju, no oteo joj je telefon iz ruku, iščupao ga iz zida, a staricu je udario nogom u grudi. Zbog nasilničkog ponašanja u obitelji, koje je počelo još 2006., osuđen je stoga na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Bacio je u svibnju 2009. zapaljenu cigaretu na novine ispod drvenog stola u sobi i istrčao na ulicu. Buknuo je požar u kojem je stradao drugi kat zgrade. Osuđen je na 16 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

Djeda je svojedobno unuk pokušao i napasti nožem za maslac.

Mladić se branio šutnjom. Njegova majka i baka odbile su svjedočiti.

Majka Dijana Olujić tražila je novo psihijatrijsko vještačenje, no sud je to odbio. – Moj je sin bolestan. Liječi se šest godina po psihijatrijskim ustanovama, što prisilno, što dobrovoljno – rekla je.

U četiri mjeseca prije ubojstva mladić je čak dvaput bio hospitaliziran. Utvrđeno je da terapiju nije uzimao redovito, a konzumirao je i marihuanu. Vještak psihijatar utvrdio je, između ostalog, da ima poremećaj osobnosti.

– Mogao je shvatiti što čini i upravljati svojim postupcima, ali su njegove sposobnosti bile umanjene u znatnom stupnju – obrazložio je presudu sudac Zvonko Vrban. Dok je obrazlagao, sudac je pitao optuženika: "Što je smiješno", na što je ovaj odgovorio da se on ne smije. Za ubojstvo djeda osuđen je na 10 godina iza rešetaka, no opozvana mu je uvjetna kazna zbog požara pa je izrečena jedinstvena od 11 godina. Ostaje u istražnom zatvoru.

Ključne riječi

Komentara 10

KR
kresimirn
15:54 19.09.2012.

kad skupite bodove ostanete bez vozacke.... kad odete na prisilno lijecenje 3. put, ostajete na promatranju duze vremena, jel to palo kome na pamet ? ili je to kao kod doktora....a sto se nisi brinuo o sebi !!

BR
branko61
17:09 19.09.2012.

Trebalo je i sada uvjetno. Kada skupi četiri ubojstva u dvije godine onda godinu dana u zatvor.

1J
1japan
20:57 19.09.2012.

dobro je da nije zaplesao ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije