Tjedan odluke

DP i Fokus pred raskolom, SDP dobio i trećeg kandidata za šefa

Zagreb: Ivan Penava i Mario Radić o Pride Ridu i drugim temama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
18.08.2024.
u 16:32

Pred domaćom političkom scenom udarni je tjedan koji bi mogao utjecati i na odnose unutar vladajuće većine

Pred domaćom političkom scenom udarni je tjedan. Posebice to vrijedi za stranke Domovinski pokret i Fokus koje obje održavaju svoje unutarstranačke izbore u iduća dva tjedna i koje su, kako stvari stoje, zbog njih pred raskolom. U Domovinskom pokretu čekaju srijedu kada bi Središnje izborno povjerenstvo (SIP) trebalo objaviti i točan popis izaslanika koji će na izbornom saboru 31. kolovoza glasati o novom vodstvu. Struja potpredsjednika DP-a Marija Radića nezadovoljna je načinom na koji je izborni sabor sazvan, kao i odlukom SIP-a koja omogućava, kako su naglašavali, da županijske organizacije sklone aktualnom predsjedniku DP-a Ivanu Penavi dobiju veći broj delegata. A to bi moglo itekako, smatraju, utjecati na izborni rezultat.

Hoće li se ovog tjedna naći neko kompromisno rješenje ili će sve doista kulminirati raskolom, koji će se u tom slučaju odraziti i na odnose unutar vladajuće većine, ključno je pitanje. No da je raskol doista moguć, jasno je iz izjave koju je za vikend dao šef zadarskog DP-a Damir Biloglav kazavši kako bi zbog nerazmjernog broja delegata moglo doći do izbornog rezultata koji neće odražavati stvarnu snagu unutar DP-a, kao i da će u slučaju Penavine pobjede DP kao stranka "biti gotov jer će ga birači kazniti".

Dramatično je i u stranci Fokus koja bi od ovog tjedna mogla prestati biti i parlamentarna stranka. Naime, očekuje se da će stranku napustiti Dario Zurovec, saborski zastupnik i gradonačelnik Svete Nedelje, a kako je i sam za Večernji list potvrdio, ode li, neće iz stranke otići sam, već će Fokus u tom slučaju napustiti i dio njihovih gradonačelnika i načelnika.

Sukob dviju struja, Zurovčeve i Nađijeve, u Fokusu tinja već duže vrijeme. Sve se zakuhalo za vrijeme kampanje za prošle parlamentarne izbore na kojima je Zurovec jedini osvojio saborski mandat, da bi početkom srpnja stvari kulminirale pokretanjem procedure za nove unutarstranačke izbore koji će se održati 1. rujna i na kojima je za novog šefa aktualni lider Davor Nađi podržao Zurovčeva dogradonačelnika u Svetoj Nedelji Gabrijela Deaka. S druge strane, Zurovec za kandidaturu nije uspio dobiti potporu svoje županijske organizacije, što je okarakterizirao kao opstrukciju nakon koje je zaprijetio odlaskom iz Fokusa.

VEZANI ČLANCI:

U SDP-u danas pak počinje kandidacijski postupak za unutarstranačke izbore koji su zakazani za 14. rujna. Kandidaturu za šefa strake dosad je istaknulo troje kandidata, aktualni potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić te aktualna potpredsjednica Foruma žena Sanja Major. No, da ulazi u utrku za lidera SDP-a, na svom Facebook profilu objavio je i Mladen Kešer, potpredsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije. Moto u kampanji mu je, obznanio je, "Zajedno za čovjeka" te obećava da će unutarstranačku politiku podrediti čovjeku i zajedništvu. U ovom trenutku Hajdaš Dončić slovi za velikog favorita. 

FOTO Krk, Korčula, Brač, Hvar... Znate li nabrojiti 15 najnaseljenijih hrvatskih otoka? Rijetki 'prebace' 10.000 stanovnika

Zagreb: Ivan Penava i Mario Radić o Pride Ridu i drugim temama
1/19

Komentara 15

NK
Najam krova
17:09 18.08.2024.

Dončić favorit, klimavac Grbina, znači sve isto kao kod Peđe. Rezultati također isti, poraz za porazom.

Avatar kenshi
kenshi
18:25 18.08.2024.

Zanimljivo kako HDZ ili SDP nikad nisu pred raskolom! Domovinski Pokret i Fokus nažalost su meta duboke države kako ne bi došlo do boljih vremena.

SK
SkvikiZg
17:17 18.08.2024.

Do sad je Penava relativno dobro vodil stranku a birači su to uvidjeli i dali povjerenje na izborima. Zar se nemre pričekati par godina da DP ostane u sedlu pa nek se onda oni koji misle da su bolji od Penave dokažu i kandidiraju za vodstvo stranke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije