POSJET PREDSJEDNICE

Crnogorac: Potrebno je sjesti i razgovarati kako uvesti dvojezične ploče u Vukovar

Kolinda
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/7
14.01.2016.
u 16:28

Komentirajući riječi mandatara za sastavljanje Vlade Tihomira Oreškovića da još nije vrijeme za uvođenje ćirilice u Vukovar, Crnogorac se zapitao kada je vrijeme za to

U sklopu svoga boravka u Vukovaru, gdje je na tri dana preseljen Ured predsjednice, Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je i s čelnicima Zajedničkog vijeća općina (ZVO). Središnja tema razgovora bilo je uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, a bilo je priče i o statusu ZVO, registraciji manjinskih škola, participaciji pripadnika srpske nacionalne manjine u državnim tijelima...

– Kroz naša dosadašnja iskustva pitanje uvođenja dvojezičnosti može se riješiti samo kroz razgovor. Treba sjesti i razgovarati i u okviru zakonskih normi onda riješiti i to pitanje, rekao je Dragan Crnogorac. Komentirajući riječi mandatara za sastavljanje Vlade Tihomira Oreškovića da još nije vrijeme za uvođenje ćirilice u Vukovar, Crnogorac se zapitao kada je vrijeme za to.

– Prošlo je pet godina od popisa stanovništva i još je pet godina do novoga popisa. Kada je rok? U osmoj ili devetoj godini? – rekao je Crnogorac ponavljajući kako je potrebno sjesti i razgovarati kako uvesti dvojezične ploče u Vukovar. Podsjetio je kako su stavovi srpske zajednice poznati od prije kao i stavovi braniteljske zajednice, ali i da bi različite strane trebale sjesti i sve dogovoriti s zakonodavcem i izvršnom vlasti. Kazao je i kako bi možda upravo predsjednica ili mandatar Orešković mogli inicirati jedan takav razgovor.

>> Grabar-Kitarović prihvatila pokroviteljstvo nad obnovom vukovarskog Vodotornja

>> Predsjednica preselila ured u Vukovar, dočekali je oduševljeni građani

Komentara 118

Avatar fijolica
fijolica
16:55 14.01.2016.

Treba sjesti i razgovarati, veli Crnogorac. U redu. Ali je pitanje je li on spreman prihvatiti odluku hrvatskog naroda da ne želi dvojezične ploče u Vukovaru? Ako to nije spreman prihvatiti, nego samo očekuje da će biti po njegovom - onda je svako sjedanje i razgovaranje trošenje dragocjenog vremena. Hrvatska je zemlja u kojoj je službeno pismo latinica.

SS
sokac sa drave
16:55 14.01.2016.

Srbi nisu nikada bili za dvojezicnost.Od 91-95 u svim djelovima okupirane Hrvatske (tako zvane krajine) sve natpise su uveli na cirilici,nije bilo niti L od latinice.Onda kada su izgubili rat hoce dvojezicnost.Osobno citam i pisem cirilicu ali sam sada strogo protiv uvodjenja iste.

MA
marinbarin
17:23 14.01.2016.

Sirom EU ima puno gradskih podrucja sa pretezno arapskim stanovnistvom. Uprkos toga ni jedna zemlja, koliko ja znam, jos nije uvela ulicne ploce sa arapskim pismom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije