porezna kao trgovina

Dražba oduzete robe: čaše za pet kuna, auti za 700, jahta za 900.000 kuna

dražba, automobili
Foto: Ilustracija/Marko Jurinec/PIXSELL
08.04.2014.
u 14:30

Licitacija: Minimalna je cijena na prvoj dražbi dvije trećine procijenjene vrijednosti robe

Porezna je uprava krenula u prvu masovniju prodaju zaplijenjenih pokretnina koje su se počele nuditi u devet ispostava od juga do sjevera zemlje.

Tko da više

Najizdašniji plijen nalazi se u Splitu – namještaj vrijedan 3,6 milijuna kuna, jahta procijenjena na 900 tisuća kuna, ali i odjeća i obuća čija se vrijednost ne spominje u oglasu o javnoj prodaji. Zasad su javne prodaje organizirane u Splitu, Osijeku, Rijeci, Krapini, Pazinu, Varaždinu, Čakovcu, Bjelovaru i Karlovcu. Jedino je Čakovec naveo i imena poreznih dužnika od kojih utjeruje dugove, među kojima ima tvrtki, ali je najviše fizičkih osoba.

Čakovec, Križevci i Sisak imaju najviše blokiranih građana u ukupnom broju stanovnika – 10 do 11,6 posto, a prema podacima Fine, svaki od njih u prosjeku duguje 60 do sto tisuća kuna pa se lako može zaključiti da ni oduzimanje pokretne imovine neće podmiriti njihove dugove. Jednom Čakovčaninu poreznici su oduzeli Opel Vectru iz 1997. i procijenili je na 729 kuna, a drugome Toyotu staru 24 godine od 1500 kuna.

Najbizarnija ponuda nalazi se u Bjelovaru, u kojem se prodaju polovni stolovi procijenjeni na sto kuna ili pak 20 različitih čaša po pet kuna. Prvi dani rezervirani su za razgledavanje, a nakon toga slijedi prodaja i licitiranje. Robu dobije tko ponudi najviše, ali ne manje od dvije trećine procijenjene vrijednosti ako se predmet prodaje prvi put i manje od polovice procijenjene vrijednosti za svaki sljedeći put. Očekuje se da će poreznici ove godine zaplijeniti između 10 i 15 tisuća polovnih automobila i nekoliko tisuća jahti.

Nije naplatio dug

Javne se prodaje provode istodobno s pripremom zakona o oprostu duga po socijalnim kriterijima, a država od građana utjeruje oko 2,5 milijardi kuna poreznih dugova. Većina ponuđenih automobila starijih je godišta, 10 do 15 godina, a ima starijih i od 25 godina, gotovo bezvrijednih. Malobrojni noviji automobili stari do pet godina prilično su dobro procijenjeni pa cijene nisu povoljnije u odnosu na one u oglasnicima.

– Morao sam prije dvije godine zatvoriti obrt jer nisam mogao naplatiti 250.000 kuna od naručitelja radova. U međuvremenu se nakupilo 90.000 kuna duga prema državi za poreze i doprinose. Danas sam prodao auto i kombi, zajedno za 23.000 kune, no to je samo kap u moru – kaže Izidor Mauko iz međimurskog sela Železna Gora, kojemu su poreznici zaplijenili dva vozila. Mercedes iz 1991. procijenili su na 7000 kuna, a uspio ga je prodati za 5000, a Opel Astra iz 2002. otišla je za 17.000, a bila je procijenjena na 22.000 kuna. Izidor, propali građevinarski obrtnik, danas je nezaposlen. Povremeno radi, ali ne uspijeva zaraditi dovoljno za otplatu duga.

– Za svih šest svojih radnika uspio sam pronaći posao, a ja sam ostao bez ičega. Država će se već nekako naplatiti, a ja do svog novca ne mogu – očajan je.

Pročelnik Porezne uprave u Varaždinu Josip Komes kaže da stara vozila kupuju automehaničari zbog rezervnih dijelova, a ostali zovu i raspituju se.

>>Kupili brod za obuku, ali ga u 5 godina nikad nisu koristili

Komentara 45

KA
kafka
14:52 08.04.2014.

"Morao sam prije dvije godine zatvoriti obrt jer nisam mogao naplatiti 250.000 kuna od naručitelja radova. U međuvremenu se nakupilo 90.000 kuna duga prema državi za poreze i doprinose. " . . . . . . . . . .... . . . . . . Pa zar mu Država nije pomogla pri naplati 250000kn? Očito nije! Čudne li države. Oprostite ali ja to ne razumijem.

DU
Deleted user
15:01 08.04.2014.

Kaže frend, firma nam duguje 800.000 kuna, no 30% koji potražuju od te firme je dovoljno da ta firma ode u predstečajnu i samo tih 30% će dobiti svoje novce. Mi svojih 800.000 nećemo dobiti nikada. Kako će moja firma nadoknaditi 800.000 gubitka??? To je Linićena ideja... Kaže da to vodi samo jednom... upropaštavanju i ono malo firmi koje rade jer će se namiriti samo muljatori. Živio SDP, nisu ništa drugo nego nastavak HDZ-a sa puno više obećanja.

MC
mcmarko
16:20 08.04.2014.

to je genijalna ideja škegre da se porez plaća po izdanom računu a ne po naplaćenom. Genijalac i mudroslov šuker je izjavio kako bi država funkcionirala kad bi se porez plaćao po naplaćenom računu. Stari mi je bio obrtnik u u jugi. Prodao je robu, izdao račun, račun je plaćen i proknjižen. Na kraju godine je platio porez. U poreznoj su mu rekli ako želi može dogovoriti paušal. Imao je više posla sljedeće i više mu je love ostalo. Jedan račun nije bio plaćen. Otišao je u SDK pokazao račun. SDK mu je isplatio iznos i dužniku sjeo na račun. Drugi put je s tim računom poravnao porez. Moglo se je onda a sada se ne može. A iste takve stvari radi država i lokalna samouprava. Naručuju poslove za koje nemaju novca i onda državnu imovinu na ime duga dijele privatnicima, prodaju i masno zarađuju. A obrtnici nemaju nikakve zaštite. Ne samo obrtnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije