Porast

DZS: stranih kruzera 42 više nego lani

Kruzeri
Grgo Jelavic/PIXSELL
14.12.2015.
u 11:17

Porast broja kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu u deset mjeseci ove godine u postocima iznosi gotovo 8 posto, a putnika je istovremeno bilo 1,4 posto više.

Na hrvatskom je Jadranu u prvih deset ovogodišnjih mjeseci bilo 719 kružnih putovanja stranih brodova što je 42 više nego prošle godine, a na njima je u Hrvatsku doplovilo 985,5 tisuća putnika ili 13,5 tisuća više nego prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Porast broja kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu u deset mjeseci ove  godine u postocima iznosi gotovo 8 posto, a putnika je istovremeno bilo 1,4 posto više. 

Takvi rezultati bili su pod utjecajem iznimnog porasta broja putovanja u listopadu, nakon manjeg pada u rujnu. U listopadu je naime kružnih putovanja stranih brodova bilo 19 posto više nego u lanjskom desetom mjesecu, sa 137 tisuća putnika ili 6,4 posto više.

Iako je brodova i putnika i u listopadu i u deset mjeseci bilo više nego lani, ti su brodovi u Hrvatskoj boravili kraće - u listopadu ukupno 182 dana što je pet dana ili 2,7 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, a u deset mjeseci 1.452 dana ili 15 dana manje.

Najviše stranih brodova na kružnim putovanjima u ovom je razdoblju kao i obično (64,5 posto), prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more evidentiralo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji čiji se udjel ove godine smanjuje na račun porasta u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je 22 posto kruzera u deset mjeseci prijavilo prvi ulazak. Preostali udjeli odnose se na ostalih pet jadranskih županija i pojedinačno se kreću od 0,1 do 6,4 posto.

Prema zastavi broda najviše je kružnih putovanja po Jadranu u deset mjeseci ove godine bilo iz Malte, 181, a slijede 142 pod zastavom Bahama te 140 pod zastavom Italije i 108 pod zastavom Paname. 

>> U Sisak uplovio 80-metarski riječni kruzer "Victor Hugo"

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
11:56 14.12.2015.

znači, sve veći promet brodova, a sve manja zarada? kako to da su tako česti brodovi iz 'paname, bahama'? pa zar mi ne možemo dati iste povlastice brodarima kao ove egzotične zemlje? još malo pa će i mađarska imati višeiše brodova pod svojom zastavom nego mi! a onda je tu blizu i srbija... :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije