zatvoreno poglavlje

Elita stiže na Kosovo za kraj nadzirane neovisnosti

Kosovo Prime Minister Hashim Thaci (L), European Union special representative in Kosovo Pieter Feith (C) of the Netherlands and Austrian Foreign Minister Michael Spindelegger (R) arrive for a press co
AFP/PIXSELL
09.09.2012.
u 10:16

Od proglašenja neovisnosti ovaj događaj predstavlja najvažniji korak u konsolidaciji kosovske državnosti

Na međunarodnoj konferenciji koja će se 10. i 11. rujna održati u Prištini sastat će se članovi Međunarodne Upravljačke Grupe kako bi proglasili kraj nadziranja neovisnosti Republike Kosovo. Nakon sastanka održat će se svečana sjednica Skupštine Republike Kosovo i konferencija “Kosovo: zatvoreno poglavlje”, kojoj će prisustvovati predstavnici vlada iz cijelog svijeta, uključujući autora plana koji je doveo do neovisnosti Kosova, bivšeg finskog predsjednika  Martta Ahtisaarija.

Očekuje se i obraćanje prisutnima bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona preko video linka.

Od proglašenja neovisnosti ovaj događaj predstavlja najvažniji korak u konsolidaciji kosovske državnosti. -Kosovo je u potpunosti provelo plan predsjednika Ahtisaarija kako bi izgradilo europsko, multietničko društvo i pokrenulo demokratske reforme, kazao je predsjednik Vlade Republike Kosovo, Hashim Thaçi nakon što je Skupština Kosova usvojila 22 ustavna amandmana kako bi okončali proces nadzirane neovisnosti te napomenuo:

-Ostaje još mnogo toga što treba učiniti, ali kosovska državnost se konsolidira i jača svakim danom, i kraj nadzirane neovisnosti je najveće međunarodno priznanje koje je Kosovo dobilo nakon četiri i pol godina neovisnosti, istaknuo je Thaçi.

Iako će međunarodni civilni ured, organizacija s mandatom za nadgledanje provođenja Ahtisaarijeva Plana prestati s radom, predsjednik vlade Republike Kosovo Hashim Thaçi uputio je poziv Bruxellesu za produžetak mandata EULEX-a, Misije EU za vladavinu prava.

Poznato je kako je Kosovo proglasilo neovisnost 17. veljače 2008.godine a do sada Kosovo je priznato od 91 države.

Ključne riječi

Komentara 28

VE
velikazmija
10:39 09.09.2012.

bog njima da sriću i zdravlje izbavili su se srpskog jarma prije neg hrvatska a pitanje je i kad ćemo mi biti slobodni od ugnjtivača i ugroženih dali će sad kosovo da gori ko hrvatska --

OB
-obrisani-
10:55 09.09.2012.

PORUKA ŠIPTARIMA : Nemojte se baš pono opustiti, jer dokle god su vam na samom obodu južne Srpske pokrajine Kosovo i Metohija, stacionirane manevarske jedinice policije MUP-a Srbije, dokle god su vam na području Severa Kosova i Metohije stacionirane jedinicee Žandarmerije i PTJ-a, a na Kopaoniku baza vojske Ruske Federacije nećete imati mira!!! Zapravo, dokle god budete držali pod okupacijom teritoriju Kosova i Metohije južno od reke Ibar pa nadalje, žnajte da ćete uvek živeti u strahu od Srpske osvete. Zato rešite se straha i ne živite u njemu, jer je to nezdravo!!!.

OL
olovka
10:28 09.09.2012.

Dabogda vam sve funkcionisalo kao i kosovski zivot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije