SVE VIŠE ZARAZNIH BOLESTI

Epidemiologinja o broju zaraženih od COVID-a: Očekuje se da će i u sljedećim tjednima brojka rasti

Zagreb: Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dvije godine nosi se s pandemijom covid-19
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
20.08.2024.
u 10:04

Turistička sezona i povećan broj posjetitelja doprinose porastu broja oboljelih, ali nije riječ o alarmantnoj situaciji.

U Europi su se ponovno pojavili različiti zarazni bolesti, što izaziva zabrinutost među stručnjacima. Pored majmunskih boginja koje se pojavljuju u Europi, Bosna i Hercegovina suočava se s malom epidemijom ospica, dok je Poljska od prošle godine zabilježila više od nekoliko stotina slučajeva rubeole. COVID-19 također ne miruje, s porastom broja zaraženih u ljetnim mjesecima, slično kao prošle godine.

Prema podacima iz prošlog tjedna, Goranka Petrović, specijalistkinja epidemiologije i zdravstvene ekologije HZJZ-a, izvijestila je o ljetnom valu COVID-19, s nešto više od 900 novooboljelih. Očekuje se daljnji porast broja zaraženih u nadolazećim tjednima. - Situacija, dakle, koja se ne razlikuje u odnosu na druge države i vjerojatno do gripe ćemo imati malo više COVID-a. Zasad nije ništa zabrinjavajuće, dodala je Petrović za HRT

Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, ističe da je situacija pod kontrolom. Iako je zabilježen porast broja oboljelih od COVID-19, nema većih izbijanja drugih zaraznih bolesti poput ospica ili hripavca. Turistička sezona i povećan broj posjetitelja doprinose porastu broja oboljelih, ali nije riječ o alarmantnoj situaciji. Preporučuje se cijepljenje za rizične skupine, uključujući starije osobe, kronične bolesnike i zdravstvene radnike.

VEZANI ČLANCI: 

Što se tiče majmunskih boginja, Goranka Petrović za HRT objašnjava da se sada pojavljuje novi soj virusa, poznat kao "grana jedan", koji uzrokuje blaže simptome u usporedbi s virusom velikih boginja. Ovaj oblik majmunskih boginja se prenosi bliskim kontaktom, uključujući spolni kontakt i preko kontaminiranih predmeta, a bolest se može prenijeti i među zdravstvenim radnicima i članovima obitelji oboljelih. Cijepljenje i informiranje javnosti o mogućim simptomima i preventivnim mjerama su ključni za kontrolu širenja bolesti.

U BiH je zabilježeno preko 7000 slučajeva ospica, a globalno je situacija s ospicama pogoršana, s najvećom epidemijom u Rumunjskoj. Petrović naglašava važnost cijepljenja i ističe da je slaba procijepljenost jedan od glavnih razloga za širenje bolesti. Informacije o cjepivima i bolesti treba tražiti iz provjerenih izvora, kako bi se osigurala zaštita djece i odraslih.

>>> FOTO Kakav luksuz u Puli! Uplovila jahta Kismet. Pogledajte koliko treba izdvojiti za tjedni najam

Zagreb: Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dvije godine nosi se s pandemijom covid-19
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije