SPORTSKE SANKCIJE

EU će bojkotirati Mundijal u Rusiji?

Merkel, Porošenko i Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
04.09.2014.
u 10:15

Razmišljaju o zabrani organiziranja velikih događaja poput utrke formule 1, utakmica Uefe, Svjetskog prvenstva 2018. godine

Europska unija mogla bi tražiti od Hrvatske i svih drugih zemalja članica da ne šalju svoje sportaše na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju 2018. godine, proizlazi iz neslužbenog diplomatskog dokumenta koji je Europska komisija pripremila za raspravu u Vijeću EU o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji zbog njezina uplitanja u ratne sukobe u istočnoj Ukrajini. Vijeće EU do kraja ovog tjedna trebalo bi uvesti nove trgovinske sankcije Rusiji.

Opcija bojkota “međunarodnih kulturnih, gospodarskih i sportskih događaja visokog profila” koji se održavaju u Rusiji, iako je navedena u jednom neslužbenom dokumentu s opcijama, ne nailazi zasad na dovoljnu podršku da bi zaista bila i izglasana. No kao opcija postoji, a diplomatski izvori lista Financial Times otkrili su da je nekoliko država članica, među njima i Estonija i Litva, pokazalo da je zagrijano i za uvođenje takve mjere.

Bojkotirati i kulturu

“Osim ekonomskih mjera, može se razmisliti i o poduzimanju koordinirane akcije unutar ili izvan okvira G7 kako bi se predložila suspenzija ruskog sudjelovanja u visokoprofiliranim međunarodnim kulturnim, ekonomskim i sportskim događajima (utrke formule 1, nogometne utakmice Uefe, Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. itd)”, glasi jedna rečenica u dokumentu o sankcijama protiv Rusije koji cirkulira Bruxellesom i neslužbeno je procurio u ruke dopisnika Financial Timesa. S obzirom na to da je Fifa dosad bila nesklona ideji da oduzme Rusiji domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2018., opcija je da EU, SAD i druge članice skupine G7 bojkotiraju taj i slične sportske događaje u Rusiji.

U slučaju da se na razini EU izglasa takva opcija, pitanje je kako bi izgledalo Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., čiju je organizaciju Fifa dodijelila Rusiji 2010. godine. Bojkoti velikih sportskih događaja događali su se tijekom hladnog rata. SAD je bojkotirao Olimpijske igre u Moskvi 1980., a SSSR je uzvratio bojkotom Olimpijskih igara 1984. godine u Los Angelesu.

No za razliku od ove opcije koja se samo razmatra i nitko ne očekuje da bude usvojena u ovom trenutku, očekuje se da će EU do kraja tjedna zaista i uvesti dodatne trgovinske sankcije u obliku zabrane ruskim naftnim kompanijama da se zadužuju na europskim tržištima kapitala. Zabrana zaduživanja u EU odnosila bi se i na ruske tvrtke iz vojne industrije. Prvi krug trgovinskih sankcija u srpnju uveo je sličnu zabranu samo za ruske banke.

No Slovačka je najavila da neće podržati drugi krug trgovinskih sankcija sve dok se ne analizira učinak onih sankcija koje su uvedene u srpnju, a na koje je Rusija odgovorila zabranom uvoza europskog voća i povrća. Osim Slovačke, i Mađarska, Češka i Cipar su pokazali da su spremni blokirati uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

Udar na Ericsson Teslu

Prijedlog s opcijama novih sankcija protiv Rusije, koji u obliku dokumenta cirkulira Bruxellesom i zemljama članicama EU, predviđa da se do kraja ovog tjedna izglasaju i sankcije koje se odnose na još veći broj proizvoda iz područja tzv. tehnologije s dvostrukom (civilnom i vojnom) uporabom. Po novom prijedlogu, sankcije bi se odnosile i na sva “računala visokih performansi” te istu takvu elektroniku. Kako se neslužbeno doznaje od hrvatskih diplomata, izvozni proizvodi hrvatskih tvrtki poput Ericsson Nikole Tesle mogli bi biti obuhvaćeni proširenjem sankcija.

Komentara 24

Avatar Futuregzaktni
Futuregzaktni
21:59 04.09.2014.

EU i USA su smradovi kakvih nema na kugli zemaljskoj, sta je slijedece, spaljivanje knjiga Dostojevskog, Tolstoja i da dalje ne nabrajam jer lista je podugacka, ili mozda zabrana Ruskog baleteta i slusanje Ruskih skladatelja? Koliko nisko se moze spustiti EU? jer zabranjivati sportske dogadjaje i kulturne manifestacije je vise nego gnjusno. Nekada su se npr. Olimpijske Igre odigravale da bi zblizile ljude, i prekidani su svi ratovi za vrijeme odrzavanja OI, a sada EU odnosno USA uvode neke nove kriterije, "tko nije sa nama taj je protiv nas" pljuc, pljuc i pljuc na smradove.

Avatar commentator
commentator
10:39 04.09.2014.

Kako se drznu dotaknuti kulturu? Ako naprave što ovdje piše onda to i nije bila neka "kultura" kojom su kakoti lišili Rusiju. Kad si pijan ideš dalje piti i od lava postaneš majmun pa svinja, to rade ovi udruženi huškači evropski.

CA
cacamoj
13:55 04.09.2014.

Pazi, molim te...Estonija i Litva se slazu s time?! Oni se i onako nece niti kvalificirati. Smijesno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije