Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOĐENA ODLUKA

EU Komisija prelomila: Bugarska još nije spremna na euro iz jednog razloga

FILE PHOTO: President of the European Commission Ursula von der Leyen speaks to press in Washington
Foto: Sarah Silbiger/REUTERS
1/3
27.06.2024.
u 03:00

Komisija je izvijestila da je Bugarska, koja se pridružila Europskoj uniji 2007., trenutno jedina zemlja koja ispunjava kriterije, osim jednog, i u kojoj su nacionalni pravni propisi kompatibilni s valutnom unijom

Bugarska još nije spremna uvesti jedinstvenu europsku valutu zbog previsoke stope inflacije, izvijestila je Europska komisija u srijedu u Bruxellesu. Prvotno planirano za početak ove godine, uvođenje eura je odgođeno nakon što je prošle godine u toj jugoistočnoj europskoj zemlji zabilježena inflacija od 9,5 posto.

Komisija radi na pretpostavci da će stopa inflacije ove godine pasti na 3,1 posto u usporedbi s prošlom godinom, prema njezinoj gospodarskoj prognozi iz svibnja. Zemlje koje ulaze u eurozonu moraju ispuniti kriterije stabilnosti cijena, javnih financija, stabilnosti tečaja i dugoročnih kamatnih stopa, koje ne smiju biti više od dva postotna boda iznad stopa u najstabilnijim zemljama EU-a u godini prije procjene. Sve zemlje članice EU-a, s izuzetkom Danske, zakonski su obvezne pridružiti se eurozoni. Osim Bugarske, zemlje koje se tek trebaju pridružiti su Poljska, Rumunjska, Švedska, Češka i Mađarska.

Komisija je izvijestila da je Bugarska, koja se pridružila Europskoj uniji 2007., trenutno jedina zemlja koja ispunjava kriterije, osim jednog, i u kojoj su nacionalni pravni propisi kompatibilni s valutnom unijom. Članstvo u eurozoni moglo bi biti politički osporavano u Bugarskoj, budući da proruska i nacionalistička Stranka preporoda inzistira na referendumu o tom pitanju. Proeuropski savezi Građani za europski razvoj Bugarske-Unija demokratskih snaga (GERB-SDS) i Nastavljamo promjene-Demokratska Bugarska (PP-DB) snažno su za pristupanje eurozoni.

U srijedu su bugarska središnja banka i Ministarstvo financija rekli da će zemlja ispuniti kriterij inflacije eurozone do kraja godine. Prijelazna vlada potvrdila je također u srijedu zakon o uvođenju eura a morat će ga usvojiti novi parlament izabran 9. lipnja. U Bugarskoj se vode složeni razgovori o formiranju nove vlade.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Posjetili smo gradilište Cibonina tornja: U obnovu simbola Zagreba uloženo je 10 milijuna eura

Komentara 1

SE
Serengeti
09:45 27.06.2024.

Bolje je imati nacionalnu valutu kojom upravlja država. Time možeš pogodovati izvoznicima, dakle proizvođačima u svojoj državi dok lakše dosegnu stupanj konkurentnosti koji postoji u npr Njemačkoj. Iznimka je, ako je u toj zemlji na čelu narodne banke poltron kako što je bio kod nas koji je radio protiv naših izvoznika, a u korist uvoznika onda ti je isto imao nacionalnu valutu ili euro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije