NOVE ZABRANE

Europska unija usvojila četvrti paket sankcija: 'Ovo je još jedan veliki udar na Rusiju'

EC President von der Leyen speaks after Russia's attack on Ukraine in Brussels
Foto: POOL/REUTERS
1/4
15.03.2022.
u 11:03

Sankcije uključuju zabranu svih transakcija s određenim državnim poduzećima, zabranu pružanje bilo kakvih usluga agencija za kreditni rejting za bilo koju osobu iz Rusije ili pravni subjekt, proširenje popisa osoba povezanih s ruskom obrambenom i industrijskom bazom...

Europska unija je u utorak formalno potvrdila četvrti paket sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, koji uključuje zabranu investicija u ruski energetski sektor, izvoz luksuzne robe i zabranu uvoza proizvoda od čelika iz Rusije.

Sankcije uključuju i zamrzavanje imovine još nekoliko ruskih oligarha, među kojima je i vlasnik engleskog nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič.

"Kako se nastavlja Putinov rat protiv ukrajinskog naroda, raste i naša odlučnost da podržimo Ukrajinu i osakatimo financiranje ratnog stroja Kremlja. Ovaj četvrti paket sankcija još je jedan veliki udar na ekonomsku i logističku bazu na koju se Rusija oslanja za invaziju na Ukrajinu. Cilj sankcija je da predsjednik Putin zaustavi ovaj neljudski i besmisleni rat”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Sankcije će stupiti na snagu čim se objave u službenom glasilu EU-a, za nekoliko sati.

Sankcije uključuju zabranu svih transakcija s određenim državnim poduzećima, zabranu pružanje bilo kakvih usluga agencija za kreditni rejting za bilo koju osobu iz Rusije ili pravni subjekt, proširenje popisa osoba povezanih s ruskom obrambenom i industrijskom bazom, kojima se uvode jača izvozna ograničenja u pogledu proizvoda dvojne namjene, zabranu novih ulaganja u ruski energetski sektor, uvođenje sveobuhvatnih ograničenja izvoza opreme, tehnologije i usluga za energetsku industriju, daljnja ograničenja u trgovini željezom i čelikom, kao i luksuznom robom.

Osim, toga, sankcije se uvode protiv ključnih oligarha, lobista i propagandista koji promoviraju narativ Kremlja o situaciji u Ukrajini, kao i ključne tvrtke u sektorima zrakoplovstva, vojske i dvostruke namjene, brodogradnje i strojogradnje.

Vijeće je također dalo odobrenje Komisije da se, u ime EU-a, pridruži multilateralnoj izjavi o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu uz potporu Bjelorusije. Kao i druge članice WTO-a koje će supotpisati tu izjavu, EU potvrđuje svoju spremnost poduzeti sve radnje potrebne za zaštitu svojih bitnih sigurnosnih interesa. To može uključivati i suspenziju tretmana najpovlaštenije nacije za proizvode i usluge Ruske Federacije. Nadalje, u svjetlu materijalne potpore Bjelorusije akcijama Ruske Federacije, EU smatra da se njezin proces pristupanja WTO-u treba obustaviti.

VIDEO Nadzorna kamera snimila jezivi trenutak kada je raketa pala na autobus usred Kijeva

Ključne riječi

Komentara 4

TA
Tajg
12:07 15.03.2022.

Mi kopamo sami sebi grob, posljedice odluka EU.Zašto ova baba nije demokratski na izborima birana!

AN
ankobor
20:21 15.03.2022.

pa koliko više sankcija mogu izmisliti? Izvlače ih iz šešira? Ja, kao mali čovjek vidim da od tih sankcija, osim Rusije, štetu imam JA, ali i svi iz država koje su dale sankcije Rusiji.

DU
Deleted user
13:37 15.03.2022.

EU nema drugog izbora osim ekonomskih sankcija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije