'To nije u skladu s našom crkvenom tradicijom'

Europska zemlja želi zabraniti da otac 'predaje' mladu: 'Ne zaboravimo simboliku, on tako djevojku daje novom čuvaru'

Ilustracija
Pixabay
31.08.2024.
u 22:11

Tradicionalno, u švedskoj luteranskoj crkvi mladenka i mladoženja hodaju zajedno do oltara, za razliku od britanske i američke prakse gdje mladenku često prati otac. No, u posljednjim godinama – možda pod utjecajem globalne televizije, filmova i društvenih mreža – sve više Šveđanki želi da ih na vjenčanju "predaju" njihovi očevi

Švedska se često ističe kao svjetski lider u pitanjima rodne jednakosti. Međutim, kada je riječ o bračnim tradicijama, čini se da se trendovi pomalo razlikuju. Tradicionalno, u švedskoj luteranskoj crkvi mladenka i mladoženja hodaju zajedno do oltara, za razliku od britanske i američke prakse gdje mladenku često prati otac. No, u posljednjim godinama – možda pod utjecajem globalne televizije, filmova i društvenih mreža – sve više Šveđanki želi da ih na vjenčanju "predaju" njihovi očevi.

Ovo pitanje, koje su neki Šveđani nazvali "holivudskom tradicijom", izaziva rasprave već neko vrijeme. Posebno je došlo u središte pozornosti 2010., godine kada je švedska prijestolonasljednica Victoria odlučila da je njezin otac, kralj Carl Gustaf, prati do oltara. Nedavno je rasprava ponovno eskalirala, piše Guardian, nakon što je na jesenskom sastanku švedske crkve podnesen prijedlog za zabranu prakse da mladenku predaje otac.

Sara Waldenfors, pastorica iz Nylösea u Göteborgu, koja je zajedno s Jesperom Enerothom predložila ovu zabranu, ističe da je važno prepoznati patrijarhalnu simboliku koju takva praksa nosi. "Relativno novi trend da otac dovede mladenku do oltara i predaje je novom suprugu nije u skladu s našom crkvenom tradicijom", izjavila je Waldenfors. "Iako taj trenutak može djelovati lijepo za buduće mladence, ne možemo zanemariti što on simbolizira: oca koji predaje maloljetnu djevojku svom novom čuvaru."

Prema švedskoj tradiciji, mladenka i mladoženja hodaju zajedno do oltara. Odluka o tome može li mladenka hodati s ocem ovisi o svećenicima osobno. Waldenfors, članica opozicijskih Socijaldemokrata, smatra da je ključno da švedska crkva preuzme odgovornost za pitanje liturgije vjenčanja, dodajući da je zadovoljna što je prijedlog potaknuo željenu raspravu.

VEZANI ČLANCI:

S druge strane, neki članovi crkve ne slažu se s prijedlogom. Henrik Lööv, izvršni povjerenik iz Jönköpinga, smatra da se radi o omogućavanju uključivanja obitelji u ceremoniju, a ne o "pravnom i patrijarhalnom prijenosu". "Predaja mladenke postala je sve popularnija u posljednjih 10 do 15 godina, vjerojatno zbog utjecaja Hollywooda, ali i zbog vjenčanja prijestolonasljednice Victorije, gdje je kralj malo hodao s njom do oltara", rekao je Lööv.

Dodao je da takvi slučajevi nisu brojni – oko 10% parova s kojima obavlja vjenčanje hodaju do oltara s majkom ili ocem. Rasprava se odvija jer se dotiče dvaju važnih švedskih vrijednosti: jednakosti spolova i slobode izbora. Na kraju, Lööv sumnja da će prijedlog za zabranu biti uspješan, jer Socijaldemokrati neće pronaći dovoljno podrške drugih skupina. Rasprava se, inače, vodi unatoč smanjenju broja vjenčanja u Švedskoj. Prošle godine je 44.190 parova sklopilo brak, dok je 2012. godine taj broj bio 56.240.

FOTO Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

Ilustracija
1/14
Ključne riječi

Komentara 20

XA
xaron
04:53 01.09.2024.

Eto čime se oni bave dok om bande haraju zemljom.

BA
bajolina123
07:23 01.09.2024.

Majka bi sina trebala predati mladoj 😁😁😁😁

D1
Dinamo 1982
11:51 01.09.2024.

Dok liberali pate od gluposti, mladi Avganistanac ode doma u Kabul, kupi mladu ko komad mesa na tržnici i dovede je u Švedsku. U prvih deset godina izrodi mu pet šest potomaka i izađe deset puta van na ulicu . To Šveđane ne smeta. To je raznolikost i tolerancija prema drugačijima. Samo naprijed ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije