ŽIVOT POD GRANATAMA

FOTO Pogledajte unutrašnjost čeličane u Mariupolju koju očajnički želi Vladimir Putin

Smoke rises above a plant of Azovstal Iron and Steel Works in Mariupol
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/7
25.04.2022.
u 12:46

"Spremni smo napustiti grad jer nije ostalo ništa što se može obraniti. Smatramo da smo ispunili našu misiju, ali nastavit ćemo čeličanu braniti sve dok ne dobijemo naredbu za povlačenje. A ako ćemo je napustiti, napustit ćemo je s oružjem", kazao je Palamar.

Čeličana Azovstal u Mariupolju prije rata bila je jedna od najvećih tvornica u Europi. Međutim, danas je simbol otpora koji pružaju ukrajinske snage i pukovnije Azov te se smatra posljednjim bastionom obrane tog grada. Brojni stanovnici Mariupolja spas pred zračnim napadima potražili su upravo u čeličani, a vjeruje se da ih je tamo otprilike tisuću. Međutim, nitko sa sigurnošću ne zna koliko se točno tamo ljudi nalazi.

Ukrajinski dužnosnici u više su navrata pozvali Rusiju na specijalne mirovne pregovore na kojima bi se pregovaralo o evakuaciji civila i vojnika iz čeličane. Međutim, do sada to se nije dogodilo. Rusija je objavila u ponedjeljak ujutro da će zaustaviti napade na čeličanu od 14 sati po lokalnom vremenu kako bi omogućila evakuaciju civila.

Pukovnija Azov objavila je fotografije života iz čeličane. Nije poznato kada su snimljene.

Smoke rises above a plant of Azovstal Iron and Steel Works in Mariupol
1/7

Simbol otpora

"Ukrajinske snage spremne su napustiti tvornicu i evakuirati grad ako dobiju jamstva za siguran prolaz za vojnike i za stotine civila", kazao je kapetan Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika pukovnije Azov u subotu za New York Times.

"Spremni smo napustiti grad jer nije ostalo ništa što se može obraniti. Smatramo da smo ispunili našu misiju, ali nastavit ćemo čeličanu braniti sve dok ne dobijemo naredbu za povlačenje. A ako ćemo je napustiti, napustit ćemo je s oružjem", kazao je Palamar.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedio je u četvrtak da se treba zaustaviti napad na čeličanu te je pozvao na blokadu. Borbe su se nastavile, što dodatno opterećuje ruske snage koje se pripremaju za nastavak ključne ofenzive u istočnoj Ukrajini.

Obrana čeličane i Mariupolja neočekivani je simbol otpora ukrajinskih snaga prema znatno moćnijem i brojnijem neprijatelju. Gotovo dva mjeseca relativno malen broj boraca izdržao je stalne napade s kopna, mora i zraka, cijelo vrijeme držeći obranu zbog koje ruske snage nisu uspjele ući na teritorij tvornice, tvrde dužnosnici i vojnici. Palamar i drugi vojnici kazali su za New York Times da im ponestaje streljiva, ali ono što je još i gore, i vojnicima i civilima nedostaje hrane i vode.

Osvajanje Mariupolja bila bi velika strateška pobjeda Rusije.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

VIDEO: Poznato je što je SAD obećao Ukrajini. Gori važno rusko skladište nafte.

Komentara 3

TO
tomzag
08:58 26.04.2022.

Bilo bi fer da Palamar pusti civile, pa nek sjedi ondje koliko hoće sa svojim herojima

XA
xaron
01:26 26.04.2022.

Stotine civila u skloništima čeličane, a 100000 civila hoda Maripuljom. Ne kužim gdje je kvaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije