UOČI NATO SUMMITA

FOTO/VIDEO Stravičan napad Rusa na centar Kijeva: Teško pogođena najveća dječja bolnica u Ukrajini

Foto: reuters
1/11
08.07.2024.
u 11:29

O napadu se oglasio i sam predsjednik Volodimir Zelenski koji je potvrdio da su Rusi ispalili oko 40 projektila različitih vrsta

Jutrošnji masovni napad Rusa na ukrajinsku prijestolnicu ostavio je dječju bolnicu u centru Kijeva u ruševinama, uoči NATO summita koji se održava ovoga tjedna u Washingtonu, na kojem Ukrajina očekuje novu pomoć zapadnih saveznika. U napadu u Ukrajini poginulo je oko 24 osoba, a više od 80 je ozlijeđeno, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova, dok je još nekoliko osoba i ostalo zarobljeno pod ruševinama.

Više od 10 eksplozija čulo se jutros samo u Kijevu, javili su reporteri Kyiv Independenta, dok su na udaru ruskih snaga bili i Dnjepar, Krivi Rih, Slovjansk i Kramatorsk. Prema riječima ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Igora Klimenka, trenutačno je sedam mrtvih i 25 ozlijeđenih nakon tih napada.

"Rusi su također napali Dnjepar, Krivi Rih, Donecku regiju. Ukupno, kao rezultat jutarnjeg napada Ruske Federacije na Ukrajinu, poginulo je oko 20 ljudi, pedesetak ih je ozlijeđeno", napisao je. O napadu se oglasio i sam predsjednik Volodimir Zelenski koji je potvrdio kako su Rusi ispalili oko 40 projektila različitih vrsta. Od detektiranih projektila, navode se i ruske rakete Kinžal. 

Oštećene su stambene zgrade diljem Kijeva, navodi se, no najveću štetu pretrpjela je bolnica Ohmatdit, najveći ukrajinski medicinski centar za djecu u centru grada. Nastradale su i druge četvrti u centru grada, kao i u predgrađu. Jutros su na području bolnice zabilježena ukupno dva odvojena napada Rusa. Prema navodima svjedoka, na mjestu je poginulo sedam osoba koje su se nalazile na području bolnice.

Fotografije i snimke pokazuju razmjere nastale štete, dok je na više mjesta došlo i do požara zbog raketa koje su ispaljene. Građani su u nevjerici jutros prije podneva prolazili ulicama Kijeva, pokraj krhotina koje su pale sa zgrada tijekom napada. Neki Telegram kanali uspjeli su snimiti i trenutak napada na Kijev, dok je zvukove sirena pratio i zastrašujući zvuk eksplozija.

Inače, parlamentarni summit koji se održava ovog tjedna događaj je u povodu 75. godišnjice osnutka NATO-a. Nakon sastanka predsjednika parlamenata, na kojem sudjeluje i Gordan Jandroković, u srijedu i četvrtak u Washingtonu će se okupiti šefovi država ili vlada zemalja NATO-a. Hrvatsku će predstavljati predsjednik Zoran Milanović.

POVEZANI ČLANCI:


 
Ključne riječi

Komentara 153

MO
moreplovac
11:35 08.07.2024.

To je rezultat "mirovne" inicijative ruskog potrčka Orbana kod njegovog mentora Putlera.

DU
Deleted user
12:01 08.07.2024.

Okhmatdyt nije 'samo' najveca djecja bolnica. Rijec je o vodecoj djecjoj bolnici u kojoj se izvode najslozenije i specijalisticke operacije. Svjesno unistavati djecju bolnicu je zlocin bez presedana;najgori,najprimitivniji akt kojim Rusi pokazuju svoje pravo lice. Tko ne cijeni zivot nevinog djeteta nije covjek,takav je zivotinja najgore vrste. Nemam druge rijeci,ovo je gore od terorizma,za ovakav zlocin nema prave rijeci. Jezivo!

PV
prcko.vita
11:30 08.07.2024.

Kako je ovo lijepa "igra", ja tebi smijem bombardirati glavni grad, ti meni ne smiješ. Ja tebi smijem uništavati što god želim, ti meni ne smiješ. Pa ovo je genijalno. Što mislite kako će ovo završiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije