NAPRAVLJENO NA DRUKČIJI NAČIN

Francesco Grande vino je ambicije, kvalitete i neospornog uživanja

storyeditor/2024-08-22/multivintage01.jpg
arhiva
27.08.2024.
u 10:43

Plešivičkog vinara Franju Kolarića često zovu kraljem sivog pinota u Hrvatskoj. Kušate li njegov Francesco Grande, shvatit ćete i zašto

Već smo do sada u dovoljan broj navrata kušali vina Franje Kolarića, koja ćete lako pronaći u boljim vinotekama pod brendom Coletti. Isto tako ni mi se nismo libili zvati Kolarića majstorom sivog pinota, često ga doista zovu i kraljem, i za nas je to neprijeporna istina. Pogotovo ćete to shvatiti probate li njegov Francesco Grande, vino napravljeno na drukčiji, pa i jedinstven način nego što smo se naviknuli. Riječ je o multivintage cuveeu, znači vinu koje se sastoji od tri uzastopne berbe, čime se dobilo vino vrlo kompleksne i duboke aromatike, a za kojom nimalo ne zaostaju okusi. Dapače, doista, osjetit ćete svačega, različitog voća, livadnog cvijeća, sve će to pratiti decentna nota kruške, kada udahnete ponovno, pojavit će se i citrusi, pa onda i nešto koštuničavog voća, poslije ćete osjetiti možda i drugih nota, ovisno o osobnoj istančanosti. Svakako ga za puni dojam i otkrivanje nekih novih nota ostavite malo u čaši, pustite da odzrači, to zaista jest vino kojemu treba dati vremena i onda naći vremena za puno uživanje. Francesco Grande napravljen je od sivog pinota berbi 21., 22. i 23., riječ je o tehnici koja nije česta kod mirisnih vina, redovitija je kod pjenušavih vina. Ovako napravljen sivi pinot doista je užitno i slasno vino za koje ne treba žaliti ni novca ni vremena, a treba se poigrati sparivanjem s različitim jelima. (zv)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije