Macron u Bundestagu

Francuski predsjednik impresionirao njemačke parlamentarce: Govorio na njemačkom jeziku

State farewell ceremony in memory of the former Finance Minister Wolfgang Schaeuble at the Bundestag, in Berlin
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
1/3
23.01.2024.
u 17:54

Govoreći o govoru Macrona njegov učitelj Groninger kazao je kako su dan prije vježbali oko sat i pol dan ranije i onda opet to jutro dodatnih sat vremena i to prije leta za Berlin

Na komemoraciji Wolfganga Schaubla, koja je održana u njemačkom parlamentu, francuski predsjednik Emmanuel Macron govorio je na njemačkom jeziku i tako impresionirao okupljene parlamentarce. Naknadno je njegov učitelj njemačkog jezika Frank Groninger kazao kako je zapravo Macronu za taj govor trebalo samo nekoliko sati vježbe.

- Njemačka je izgubila državnika. Europa je izgubila stup. Francuska je izgubila prijatelja - rekao je Macron tijekom svog govora.

Mediji su prenijeli kako je Macron prije toga javno izgovorio samo nekoliko riječi njemačkog kao i da je tekst na komemoraciji čitao ali uz prilično dobar izgovor. Govoreći o govoru Macrona njegov učitelj Groninger kazao je kako su dan prije vježbali oko sat i pol dan ranije i onda opet to jutro dodatnih sat vremena i to prije leta za Berlin. U zrakoplovu su tijekom puta ponovno prošli kroz neke pojedinosti govora.

VEZANI ČLANCI: 

- Macron ima neko prethodno znanje o njemačkom jeziku jer ga je učio u školi i na fakultetu. Cilj je bio iznenaditi ljude. Možda ste primijetili da postoji emotivni dio govora i tehnički dio. A ideja je bila da onaj emotivni dio bude na njemačkom te da se pokaže da se predsjednik doista trudi održati govor na njemačkom - rekao je Groninger.

Inače Macron i Schauble su bili često u kontaktu i upravo je on želio da na njegovoj komemoraciji govori francuski predsjednik što je on i ispoštovao. Prije Macrona se njemačkoj publici na njemačkom jeziku obratio Charles de Gaule i to sada već davne 1962. godine u Ludwigburgu što samo govori koliko je ovo rijetko ponašanje nekog francuskog predsjednika.   

Komentara 2

XA
xaron
22:26 23.01.2024.

….rijetko ponašanje nekog Francuskog predsjednika…To je svakako rijetko kod Francuskih predsjednika, ali je i nepostoječe za predsjednike drugih velikih drźava. Ko je ikad čuo da Američki, Britanski,..Predsjednik govori na stranom jeziku na zvaničnim sastancima ? Možda bi oni i govorili, ali uglavnom i ne znaju .neki strani jezik.

CE
Centrifuga
19:56 23.01.2024.

Ima govor iz Beograda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije