DOBROVOLJAC DOMOVINSKOG RATA

Matić u intervjuu za Večernji: 'Jako me vrijeđa kad netko pita što si radio u ratu. Ja nikada to ne nabacujem na nos'

Zagreb: Ministar branitelja Predrag Mati?
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/9
23.08.2024.
u 17:45

Donosimo dio intervjua koji je Predrag Fred Matić dao na ljeto 2015., kada je za Večernji list progovorio o svojim ratnim danima kao dobrovoljac u Vukovaru

Predrag Fred Matić, dugogodišnji član SDP-a i bivši ministar branitelja, još je prije 9 godina dao intervju Večernjem listu. Oko pola godine prije parlamentarnih izbora, Matić je krajem lipnja 2015. progovorio o svom mandatu obilježenim žustrim prosvjedom skupine branitelja koja se to proljeće sukobila s policijom i zabarikadirala u crkvu sv. Marka.

Kao dobrovoljac Domovinskog rata koji je ukupno 9 mjeseci proveo zarobljen u srpskim logorima, Fred Matić otvorio je dušu i o svom iskustvu koje ga je obilježilo do kraja života, ali ucrtalo i put za njegovu političku karijeru. 

Sjećate li se dana, trenutka kada ste uzeli pušku u ruke?

Kako da ne. Vrtim taj film, jer koliko god čovjek nastoji bježati od tog... U privatnom društvu, pa i moj posao je takav da ne možeš pobjeći od toga. Ja sam sva sjećanja stavio u knjigu koju sam pisao 2000. i 2001. godine i na taj način sam svoj “hardver” strašno rasteretio. Ljudima koji dođu kod mene u Ministarstvo savjetujem: slikajte, pišite, pišite pjesme, memoare. Pitaju me: pa tko će to čitati? Ma nema veze, možda jednog dana netko i bude, ali bitno je osloboditi um. Kad god me netko pita o ratnom putu, kažem: Moj ratni put za razliku od vašega – vidio sam milijun ratnih putova – napisan je na 400 stranica, a 99 posto hrvatskih branitelja ima ratni put od tri rečenice: Borio se za slobodnu Hrvatsku i bio je u životno ugrožavajućim situacijama. I zato me jako vrijeđa kad netko pita gdje si bio, što si radio u ratu. Ja nikada to ne nabacujem na nos. Uništavao sam tenkove i taj se dio pamti, ali svi isto tako pamte Šukerove golove. Međutim, bi li Šuker zabijao golove da nije bilo Bobana, Prosinečkog, Asanovića, pa čak i golmana Ladića? Pa nisam ja bio sam kao Rambo, oko mene su bili moji suborci, bez njih ne bih uopće bio u prilici uništavati tenkove.

POVEZANI ČLANCI:

Mnogi vam na dušu stavljaju krimen da vi niste dragovoljac, nego da ste bili mobilizirani. Što je istina, kada i kako ste stupili u rat?

Sve piše u knjizi. Kad sam je pisao, ja sam šestorici svojih prijatelja, suboraca i ljudi s kojima sam bio u logoru dao da pročitaju rukopis i rekao im da ćemo se opet naći za deset dana a da oni prekriže ama baš sve što misle ili znaju da nije točno. Ispalo je da ništa nije bio netočno, jedino smo diskutirali, primjerice, o tome da li se nešto dogodilo u ponedjeljak ili u srijedu, jer u ratu su dani isti... Sad ću vam nešto pokazati, to još nisam javno pokazao. Evo, ovo je potvrda koju je napisao moj zapovjednik Marko Filković, a istinitost izjave potpisao je Marko Babić. Tu piše da sam dragovoljac koji od 3. rujna nosi pušku, a još 15. lipnja prijavio sam se kod Merčepa.

>> GALERIJA Predrag Fred Matić kroz godine

Zagreb: Ministar branitelja Predrag Mati?
1/26
Ključne riječi

Komentara 6

BS
Blue_shirt
18:20 23.08.2024.

Pitanje za autora , koju uniformu su nosili kako on pise :"Kao dobrovoljac Domovinskog rata" Mislim znam koje su nosili ali nisam znao da je nazalost dsnas pokojni Fred nosio istu. Iako koliko znam on nije bio ni "dragovoljac"

BU
busbus59
19:16 23.08.2024.

Koliko laži može večernjak napisati o ovom dezerteru ! Nije nikakav dobrovoljac a kamoli dragovoljac već dezerter kojeg je VP triput vraćala iz podruma! Zanimljivo kako vukovarski branitelji nisu vidjeli ni čuli za herojska djela ovog "dobrovoljca"?

ST
StariSokol
09:35 24.08.2024.

Stvarno što si radio u ratu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije