Politička kuhinja

Friščićev HSS izgubio vlast u Podravini, njegovoj izbornoj bazi

\'18.05.2011. Markov trg, Zagreb- Podpredsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske Seljacke Stranke Josip Friscic. Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Boris Ščitar/Pixsell
23.05.2011.
u 15:55

Iz koalicije s HSS-om i HDZ-om istupila trojica vijećnika HSU-a, HSLS-a i HDSS-a, nakon čega župan D. Koren, Friščićeva desna ruka, više nema političku potporu

Josip Friščić i njegov HSS pretrpjeli su ozbiljan udarac u Koprivničko-križevačkoj županiji, svojoj glavnoj izbornoj bazi – koalicija predvođena “seljacima” ondje od ponedjeljka više nije na vlasti. Preuzela ju je, na sjednici Županijske skupštine, koalicija SDP-a i HNS-a zahvaljujući rukama trojice vijećnika iz HSU-a, HSLS-a i HDSS-a, koji su promijenili dres.

Posao za glas
Odmah je smijenjen šef Skupštine Damir Felak iz HDZ-a, HSS-ova koalicijskog partnera, te je na njegovo mjesto postavljena SDP-ovka Milica Fuček. Župan Darko Koren, Friščićeva desna ruka, tako više nema političku podršku u Skupštini.

Sve to skupa, ipak, nije veliko iznenađenje jer je preslagivanje vijećničkih mandata u toj županiji počelo praktički odmah nakon izbora. “Desna” koalicija stekla je tek jednu vijećničku ruku više od “lijeve”. Unatrag nekoliko mjeseci stvar je eskalirala nakon što je SDP na svoju stranu pridobio Vladu Miklobušca iz HDSS-a.

HSS je tada vlast uščuvao “preuzimanjem” SDP-ove vijećnice Helge Jug, koja je zauzvrat dobila posao u koprivničkoj Srednjoj školi, no dala je otkaz nakon medijske halabuke i prosvjetne inspekcije.

Sada su u SDP-ov tabor, uz Miklobušca, prešli i Slavko Konfic iz HSU-a te Joso Brkljača iz HSLS-a, pravdajući to odlukama stranačkih središnjica i preslikom političke situacije na nacionalnoj sceni.

Kohabitacija bolja?
Na presici održanoj nakon današnje Skupštine HSS i HDZ ustvrdili su kako je očito riječ o političkoj trgovini, dodajući da su trojica “prebjega” za ostanak u koaliciji iznijela zahtjeve osobne prirode kakvima se nije moglo udovoljiti.

– O tome ću govoriti kada dođe vrijeme – odgovorio je Koren na upit o čemu je to konkretno riječ, a dometnuo je kako se ne bi čudio da nova pozicija pokrene pitanje njegove smjene.

– Nećemo ići na smjenu niti provocirati nove izbore. Kohabitacija će osigurati da se odluke donose konsenzusom, a ne, kao dosad, iz interesa samo dviju stranaka – izjavio je Zvonimir Mršić, zastupnik SDP-a i koprivnički gradonačelnik.

Komentara 39

Avatar tkozna
tkozna
23:54 23.05.2011.

Evo sada prigode da se spasi podravski kraj od SPALIONICE i hrvatskog SREDIŠTA OTPADA. Ako ste fer igraci SDP-ovci držite se onoga sto ste govorili iz oporbe i izbacite ove nakazne investiicije ha ha jape iz K. Ivanca!!!!!!

GO
gologuz
16:21 23.05.2011.

Tko se trgovinom bavi, od trgovine i nahebe.

VE
velikazmija
18:28 23.05.2011.

cenza daj rambi objasni zašto država hrvatska ima takvo ime objasni mu možda ode--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije