Miroslav Škoro:

'Gašenje mostarskog Aluminija još je jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH'

Miroslav Škoro
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
11.07.2019.
u 23:48

Poručio je da će kao predsjednik Hrvatske tražiti "da se država odgovorno odnosi prema svome vlasništvu, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica"

O gašenju proizvodnje u mostarskom Aluminiju oglasio se i Miroslav Škoro, predsjednički kandidat i pjevač, koji je poručio da se radi o još jednom udarcu opstojnosti Hrvata u BiH te prozvao hrvatske političare u Vladi Federacije BiH.

- Gašenje mostarskog Aluminija još je jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH i jasan pokazatelj nebrige hrvatskih političkih elita s obje strane granice o interesima našeg naroda. Republika Hrvatska dozvolila je propast tvrtke u kojoj ima vlasništvo nad 12% dionica i o kojoj ovisi 50% prometa Luke Ploče, a hrvatski političari koji participiraju u Vladi Federacije BiH suodgovorni su za krah Aluminija koji je gospodarska žila kucavica Hercegovine - rekao je Škoro, prenosi N1.

- Poražavajuće je što ti deklarativni borci za nacionalne interese nisu izašli iz vlasti koja se maćehinski odnosila prema mostarskom gigantu dok je propale industrije iz većinski bošnjačkih područja obilno subvencionirala. Činjenica da su tvrtke poput zeničkog ArcellorMittala dobivale električnu energiju po kudikamo povoljnijim uvjetima od Aluminija dokaz je dvostrukih kriterija i samo jedan u nizu primjera diskriminacije hrvatskih krajeva u susjednoj državi - dodao je Škoro.

Poručio je da će kao predsjednik Hrvatske tražiti "da se država odgovorno odnosi prema svome vlasništvu, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica, i da pitanjima političkog, kulturnog i gospodarskog jačanja Hrvata u BiH pristupa strateški, a ne kao dosad stihijski, kako bi se slične tragedije u budućnosti izbjegle". Izrazio je i podršku prosvjedu radnika Aluminija i građana koji su se s njima solidarizirali.

O Aluminiju se ranije oglasila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je zatražila hitno očitovanje Vlade RH.

-  Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH - poručila je.

Ključne riječi

Komentara 92

YI
yoca iz amsterdama
01:23 12.07.2019.

Dr. Škoro je zabrinut za Mostarski aluminij.... Dirnut sam.....

Avatar berija1
berija1
04:28 12.07.2019.

Predizborni populizam, cekamo nastavak:))

CR
cromak
02:03 12.07.2019.

Kolika je mudrost proizvoditi elekticnu energiju?????? ovdje je neko lud ili je lopovska grabez BH politike. Aluminijum mora imati svoju proizvodnju energije za vlastite potrebe.Tu je neretva puna energije prolazi ispred nosa zamo triba zagrabiti ko zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije