PRIVATIZACIJA

Gavrilović šuti, radnici prijete prosvjedom

15.11.2003.
u 00:00

Zaposlenici PIK-a Vrbovec najavili su dolazak na Markov trg u utorak 18. studenoga

Đuro Gavrilović, novi vlasnik PIK-a Vrbovec, ne želi komentirati zbivanja u vezi s njegovim posljednjim poslovnim potezom - preuzimanjem PIK-a Vrbovec. No, zato su bili glasni radnici. Jučerašnji dan u Vrbovcu protekao je u sastancima i konzultacijama sindikata sa radnicima kako odgovoriti na odluku Vlade o prodaji tvrtke. Gavriloviću još nije odaslana poruka dobrodošlice iz Vrbovca iako je poboljšao ponudu u dijelu koji se odnosi na zaposlene, te pristao na trogodišnju socijalnu klauzulu. Kako je navodno u ugovoru ostavljena mogućnost za otkaze, zaposleni su sa zbora radnika zaprijetili da će u utorak, 18. studenog, na prosvjed u Zagreb, i to pred sjedište Vlade, ne dobiju li zadovoljavajuće odgovore.

Kad se pokazalo da je vijest o prodaji nepovoljno primljena u Vrbovcu, ministri Ljubo Jurčić i Božidar Pankretić pozvali su sindikate da se još jednom sastanu u ponedjeljak i razjasne sporne elemente.

Marica Vidaković, potpredsjednica Sindikata PPDIV, kaže da radnike u prvom redu zanima socijalna klauzula, ali osporavaju i rad sadašnje sanacijske uprave na čelu s Bojanom Bevcom. - Konsolidacija tvrtke nije uspjela, sredstva su se nenamjenski trošila, ali u Vladi ne žele o tome razgovarati. Stoga smo odlučili uzeti neovisnog revizora koji će ispitati poslovanje PIK-a Vrbovec od 2001. do 2003. godine - kaže Vidaković.

Zdenko Mučnjak, predsjednik HUS-a, smatra da je ministar poljoprivrede Pankretić doveo Vladu u zabludu kad je rekao da su radnici prihvatili Gavrilovićev prijedlog. - Ljudi se boje da će Gavrilović ugasiti dio proizvodnje i preuzeti tržište i prodajnu mrežu PIK-a Vrbovec - kaže Mučnjak. Inače, PIK Vrbovec prodan je za 120 tisuća kuna, ali kupac mora osigurati najmanje 20 milijuna kuna za zbrinjavanje radnika i 40 milijuna kuna za otplatu duga.

Ljubica Gatarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije