Karneval u Selcu

Gay dijete iz epruvete nije spaljeno, organizatori: Htjeli smo ismijati referendum o braku

Selce
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
05.03.2014.
u 18:58


Pomisao da bi netko spaljivao dijete nije smiješna, kažu u udruzi BETA

U karnevalsko je vrijeme sve dopušteno, izrugivati se aktualnim događanjima, politici, lokalnim problemima, no čini se da su maškarana događanja u Selcu pokraj Crikvenice izmakla kontroli. Mjesni je pust ovaj put ozbiljno uznemirio duhove.

Naime, uoči današnjeg završnog čina, kada je pust trebao platiti glavom za sve zlo i biti konačno spaljen, u javnosti se podigla velika prašina. Naime, BETA – udruga osoba s problemom neplodnosti oglasila se na Facebooku s porukom da je u Selcu ove godine za maškare oblikovan mesopust koji prikazuje majku i dijete u naručju s natpisom “Gay dijete iz epruvete”.

"Nama nije do smijeha"

“Danas je neplodnost, pa i homoseksualnost, služila kao zabava. A nama nije do smijeha. Pomisao da bi netko mogao spaljivati dijete, bilo ono iz epruvete ili ne, bilo ono homo ili hetero, nedvosmisleno otkriva svjetonazor ljudi kojih se, eto, imamo razloga bojati”, upozorava udruga BETA. Organizatori događanja okupljeni u Udruzi mladih Selce zatečeni su takvim reakcijama. Objašnjavaju da je priča izvučena iz konteksta, a osim javne osude njihova pusta, ogorčeni su što je njihova predsjednika Fabijana Lončarića policija danas privela na obavijesni razgovor.

Razljutilo ih je što je na Facebooku objavljena tek jedna fotografija na kojoj je vidljiv natpis “Gay dijete iz epruvete”, a njihov se ovogodišnji pust zvao “Katarino Katarinčić”. Uopće nije riječ o majci i djetetu, već o muškarcu toga imena, tvrde u Udruzi i napominju kako “dijete” nisu ni namjeravali spaliti. Ime su mu nadjenuli zbog neodržavanja fešte na blagdan Svete Katarine, zaštitnice Selca, 25. studenoga, što je za njih iznimno važan događaj. Inspiracija je bila, kažu, i ismijavanje nepotrebnog referenduma o braku koji je, uvjereni su, ugrozio ustavno pravo LGBT zajednice, a njime su htjeli ismijati i hrvatsku političku scenu, posebice desne opcije koje tvrde da “homoseksualci odgajaju homoseksualce”.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

"Žale što je njihova poruka posve pogrešno protumačena"

Žale što je njihova poruka posve krivo protumačena. I predsjednica Mjesnog odbora Selce Ana Lončarić reakcije drži pretjeranima. Napominje da je glavnina Selčana na referendumu o braku glasovala protiv, što je izazvalo prilične rasprave i bilo dovoljnim razlogom da taj društveni događaj bude tema ovogodišnjeg pusta.

Nakon medijske buke oko ovog slučaja, organizatori su ipak odlučili da će se ove godine ići mimo običaja. Nakon čitanja “šentence”, u Selcu je na kraju izostalo tradicionalno paljenje mesopusta.

>>Svjetina pali slabe i nemoćne - Mesopust je novinar koji je pisao o aferama bivšeg gradonačelnika

>>Na maškarama u Šibeniku spaljen 'Željko Jovanović'

Komentara 19

SA
samazg
19:48 05.03.2014.

Ovakvi i njihovi zaštitnici su tolerirali paljenje volonterskih štandova Inicijative "U ime obitelji", posipanje volontera kiselinom u sred Zagreba, napade na njih, provociranje vjernika pred katedralom (polugoli u raznim pozama )...O neviđenom medijskom teroru da ne govorimo. Ja ne znamm kako im više nije dosta ismijavanja volje većine naroda i dokle će mediji i dalje ispirati mozak svima nama? Gdje su sada udruge za zaštitu ljudskih prava? Za zaštitu većine? Gdje su Babe, Cesi, David, Kontra...Gdje je sada tolerancija i ljudskost, pravda i pravo? Tko se će se ispričati pobjednićkoj većini? Ušutkivanje, etiketiranje, to im je jedina snaga ...I tko su ovi iz LGBT da narodu određuju šta mu je potrebno, a šta ne? Narod je htio referendum, narod se izjasnio, narod je odlučio...a oni i dalje tvrde da je referendum nepotreban. Da se slučajno javio netko od "zatucanih" konzervtaivaca i rekao da je gay parada nepotrebna kao i 300 policajaca koji čuvaju 300 sudionika, odmah bi se javile sve nevladine udruge i bilo bi pljuvanja od jutra do sutra, etiketa svih vrsta, svima već poznatih...Naslovnice bi bile pune, Tv prilozi...Ovako, nikom ništa. Što se posijalo i sije, to se požnjelo i kupit će se.

DU
Deleted user
19:58 05.03.2014.

Znaci htjeli su ismijati vecinu gradana u ovoj zemlji od koji su mnogi katolici i koji ne razmisljaju kao oni ? Oprostite gospodo iz "udruge mladih Selce", ali nije li upravo to definicija pojma diskriminacije ? Ovo sto ste napravilivili zove se "liberalni fašizam" jer osudujete druge samo zato sto ne dijele isto misljenje kao vi, "prosvijetljeni" liberalni".

PL
Placid
19:36 05.03.2014.

Znači LGBT udruge, ateističke udruge, Pupovčeve udruge, ministrice i ministri... mogu ismijavati izvan karnevala religiju, Crkvu, vjernike, konzervativce, Hercegovce, branitelje, silovane Vukovarke, Hrvate... ali vjerujem da je ovo prvi put u dugoj povijesti karnevala da je netko podigao skandal oko teme Mesopusta. Što je još bolje, Selčanima se tema referenduma (kojeg su htjeli ismijati) razbila o glavu, pa nek opet s vragom tikve sade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije