Atenjani o migrantima

‘Mi Grci imali smo i boga posvećenog prihvatu stranaca Zeusa Xeniosa. Nije to iz nas isparilo’

grčka
Foto: Roberta Kapsalis
08.03.2016.
u 22:45

Dok njemačka kancelarka Merkel premijeru Tsiprasu nudi ekonomsku pomoć u zamjenu za zatvaranje granica, grčke medije, a osobito one u izuzetno jakoj dijaspori preplavljuju slike Grka, koji ionako nemaju puno, ali hranu i odjeću dijele izbjeglicama

Ova je zemlja sudbinski predodređena za povijest! Djeca će, umjesto na početku udžbenika iz povijesti, najveće poglavlje o Grčkoj čitati na kraju knjige! Komentira to povjesničar Giannis Theodoratos kojeg je svakodnevica odvela i u političke vode.

Dok njemačka kancelarka Merkel premijeru Tsiprasu nudi ekonomsku pomoć u zamjenu za zatvaranje granica, grčke medije, a osobito one u izuzetno jakoj dijaspori preplavljuju slike Grka, koji ionako nemaju puno, ali hranu i odjeću dijele izbjeglicama. Emilia Kamvysi (80) fotografirana je kako bočicom hrani bebu izbjegličke obitelji. Fotografija je obišla svijet, a Emiliju svakoga dana zovu novi mediji za intervju.

– Kako čin samilosti postaje glavna vijest? – pita se Maria Diakatou dok u svojoj četvrti prikuplja odjeću za izbjeglice. Ulice Atene uvijek su prepune, bilo da su to turisti kojih je prošlo ljeto došlo više 20 milijuna, ili imigranti koji već desetljeće pristižu i čine dobar dio populacije glavnoga grada. Začuđujuće je koliko se Grci u sve većem priljevu izbjeglica u pirejsku luku ponašaju sasvim uobičajeno.

– Naviknuli smo, desetke godina pripremaju nas na ovo. Što sad možemo, otjerati sve te ljude natrag u more? Upamtite, mi smo imali i božanstvo posvećeno prihvatu stranaca imenom Zeus Xenios! Nije to još isparilo iz grčkog čovjeka – kaže Vlasis Rassias, jedan od pokretača pokreta YSEE.

No stanje na ulicama jest alarmantno. Atena, koja se inače muči s čistoćom, uz izbjeglice koje doslovce žive na ulicama postaje sve više zagušena smećem. Tržnice imaju lošiju ponudu zbog protesta poljoprivrednika koji doslovce hrane naciju. Drastično se povećava broj Grka koji hrle u dijasporu, ponajviše Australiju. Pristižu ponude za studiranje ili rad u Australiji. Melbournska zajednica Grka, koja broji 350 tisuća ljudi, ovih dana očekuje nevjerojatan porast zajednice.

Thasos Kremesis, koji se tek nedavno doselio u Melbourne, kaže da je njegova depresija odlepršala kroz prozor. Sve je postavljeno tako da se čovjek osjeća zadovoljno i počne planirati odmor na nekom grčkom otoku.

Informatička industrija južne i srednje Europe sve svoje pozivne centre temelji u Ateni. Grad je to iz kojeg će vam pružiti podršku ako pozovete podršku Sonyja, Applea, Microsofta… No ove tvrtke muku muče s pronalaskom radnika iz zemalja Europe koji govore određene jezike. Uz izvrsne plaće i alokacijske pakete – nitko ne želi ići raditi u Grčku! Mediji doprinose paneuropskom strahu od Grčke prenošenjem slika iz improviziranih sabirnih kampova i parkova u kojima po travi leže izmoreni izbjeglice.

>>'Ako Grčka ne zaustavi migrante, morat će Makedonija'

>>Cipras smatra da Europa ima "živčani slom" i apelira na solidarnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije