JENS STOLTENBERG

Šef NATO-a priznao: 'Mogli smo učiniti više da spriječimo rat u Ukrajini'

FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Antony Blinken holds a joint news conference with NATO Secretary General Jens Stoltenberg in Washington
Foto: ELIZABETH FRANTZ/REUTERS
1/4
14.09.2024.
u 14:46

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, u listopadu će odstupiti s mjesta u čelnika NATO-u koje je obnašao od 2014. U lipnju je najavljeno da će sljedeći šef NATO-a biti bivši nizozemski premijer Mark Rutte.

NATO je mogao učiniti više da naoruža Ukrajinu kako bi pokušala spriječiti rusku invaziju 2022., rekao je čelnik NATO-a u odlasku Jens Stoltenberg u intervjuu objavljenom u subotu. „Sada osiguravamo vojnu opremu za rat, a onda smo mogli osigurati vojnu opremu za sprječavanje rata“, rekao je glavni tajnik NATO-a Stoltenberg za njemački tjednik FAS.

Stoltenberg je ukazao na nevoljkost NATO-a da osigura oružje koje je Kijev tražio prije ruske invazije punog opsega zbog straha da će napetosti s Rusijom eskalirati. Nakon početka rata, Ukrajina, koja nije članica NATO-a, od svojih je saveznika nakon početnog oklijevanja dobivala sustave naoružanja.

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, u listopadu će odstupiti s mjesta u čelnika NATO-u koje je obnašao od 2014. U lipnju je najavljeno da će sljedeći šef NATO-a biti bivši nizozemski premijer Mark Rutte. Stoltenberg je u intervjuu rekao da će se kraj rata u Ukrajini postići samo pregovorima.

„Da bismo okončali ovaj rat, morat ćemo ponovno uspostaviti dijalog s Rusijom u određenoj fazi. Ali on se mora temeljiti na ukrajinskoj snazi“, rekao je. Stoltenberg nije potvrdio da će nakon odlaska iz NATO-a od njemačkog diplomata Christopha Heusgena preuzeti dužnost predsjednika Konferencije o sigurnosti u Münchenu. Za FAS je rekao da ima „mnogo opcija“ i da će živjeti u Oslu.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Čelnici pozirali u pozlaćenoj dvorani: Milanović stajao u prvom redu, Biden potezom iznenadio šefa NATO-a

FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Antony Blinken holds a joint news conference with NATO Secretary General Jens Stoltenberg in Washington
1/38

Ključne riječi

Komentara 7

SE
Serengeti
21:14 14.09.2024.

Da nije bilo pomoći SAD-a oko financiranja i organiziranja puča u Ukrajini ne bi ni bilo rata. Sve je bilo jasno kada je procurio telefonski razgovor Victorie Nuland u kojem ona bira tko će biti na kojoj funkciji u Ukrajini.

KI
kimy
15:31 14.09.2024.

„Da bismo okončali ovaj rat, morat ćemo ponovno uspostaviti dijalog s Rusijom u određenoj fazi". E sada će i njega dežurni ukrofili a posebno onaj što ima 7-8 različitih profila da proglase ruskim plaćenikom i putinofilom

IG
IgorY
21:06 14.09.2024.

Zašto se nitko ne pita zašto NATO i EU vode samo oni koji su bivši u nekoj od država. To bivši u stvari znači propali u domicilnim državama, izgubili izbore i to vrlo uvjerljivo ili smijenjeni zbog nesposobnosti. I ondaonda se čudimo što to sve tako izgleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije