ČITAONICA Uskrsni stol 2007., posebno izdanje Večernjeg lista

Google umjesto lonca!

vrt_google.jpg
import
06.04.2007.
u 14:30

Kuhanje je moj hobi. I to samo nedjeljom. Kad kuham, osjećam se poput Mozarta! To je doista neka vrsta glazbe. Na stranu to što od kuhinje napravim Hirošimu, ali ako su moji doma zadovoljni  ručkom, sve mi je oprošteno. Neki su se iznenadili kad su čuli da ´Bandić  kuha (molim bez aluzija!), pa ih želim još više iznenaditi. ?Svojim Zagrepčankama, a i dečkima koji kuhaju, nastojat ću jednom tjedno ponuditi neki od svojih recepta. Bez ikakvih pretenzija! Tek toliko da kuhamo zajedno!?

Tako zakuhava svoju web-kuhinju aktualni zagrebački gradonačelnik, a koliko njegovi te poklonici dobre hrane uistinu kuhaju Bandićeve špagete s jajcima, čušpajz od buče, ražnjiće na žaru, juneći flam na lešo, ljetnu šalatu, njegov zdravi grah i zelje za jesen i zimu...  druga je stvar. Svestrani ZG-Mozart ionako, također po internetu skromno izjavljuje: ?Ja znam najbolje kuhati! Znam kuhati bolje od svih žena!" Već se najavljuje i Gradonačelnikova kuharica - jela za četiri godišnja doba.

Uspješno mu bilo barem kao časnom prethodniku, gradonačelniku Đuri Deželiću, čija je Nova hrvatska kuharica s kraja 19. u 21. stoljeću doživjela i reprint! Kako god, Bandićeva je kuhinja  jedna od zanimljivijih od sve brojnijih na internetu.

Kada sam na početku tisućljeća tražila što se u virtualnoj kuhinji uopće nudi, primjeri su bili rijetki i uglavnom strani. Danas je kuhanje na webu ne trend nego fenomen sa siteovima usko specijaliziranim  www.skijanje.hr za zimovanje donosi recept sarme! - uzgrednim, kojekakvim. Jedni promiču način prehrane, drugi samo sebe ili proizvod, restoran, kuhara, kuharsku školuTreći kuhanje ismijavaju, ali - broje posjete stranici.

Jer, jedni objavljuju zbog ljubavi prema hrani, drugi zbog ljubavi prema komuniciranju, treći zbog strasti prema profitu. jedni jer znaju previše, drugi jer znaju premalo. Jedni kreiraju svoje, drugi samo kopipejstaju (copy  paste) tuđe, a treći i za običnu kajganu surfaju, analiziraju, uspo  ređuju, pa - kreiraju. Jedni samo čitaju  fotke su uglavnom rijetke - a drugi i stvarno kuhaju. Neki već i blogaju o kuhanju, s kuhanjem, pa i uz kuhanje.

Na iznenađenje oglašivača koji ga još nisu otkrili u pravoj mjeri, taj novi medij kojem, bar zasad,  nedostaje čujno (cvrčanje,a!), mirisno (svježi kruh ili zagoreno...), a o okusnome da i ne govorim, uspijeva nadmašiti sve druge medije te kuhanje povezati multimedijalno: print, TV, VHS, DVD, CD, web. Interaktivniji je od bilo kojega drugog medija, a time i skliskiji. I u uspjehu i u neuspjehu. Ne možeš toliko platiti koliko zajednice mogu učiniti, čak i s cyberspace kuhačom. Za internetskim se stolom svatko može demokratski poslužiti, a i u razmjenu ponuditi, skuhati što želi. Od Bandića do mene.

Pogledajte, uostalom, Kuhajte s Božicom Brkan na www.vecernji.net. Fascinantno je koliko se tu lako mogu multiplicirati i korist i bedastoće. Ako je kriterij očekivanje da imamo kriterije, najveći je problem što većina korisnika, a bogme i ponuđača recepata kriterija uopće nema. Zašto bi, uostalom, www bio mudriji od primjerice knjiga ili televizije? Kao da i dobri stari papir ne podnosi svašta? Uostalom, dok su se prije webovi punili prepisujući kuharice, sada samo kopipejstanjem webova  čak s navođenjem citata   nastaju mnoge kuharičice, primjerice umeci u najnakladnije dnevne novine.

Dodana vrijednost, kažu. Od predjela do deserta, od Kine do Južne Amerike, od prapovijesti do futurističke ili od samostanske askeze do razbludne celebrity-uživancije makar u dijeti. Sve se dimi! Ali, uvijek su pri ruci osim dobroga starog Googlea, i naši www.coolinarica.com</a>, www.gastro.hr, www.gastronaut.com, www.crochef.com, www.hrt.hr/djh, www.dobartek.hr,  www.dnevnik.hr, www.vecernji-list.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije