Kuhanje je moj hobi. I to samo nedjeljom. Kad kuham, osjećam se poput
Mozarta! To je doista neka vrsta glazbe. Na stranu to što od kuhinje
napravim Hirošimu, ali ako su moji doma zadovoljni ručkom, sve mi
je oprošteno. Neki su se iznenadili kad su čuli da ´Bandić
kuha (molim bez aluzija!), pa ih želim još više iznenaditi. ?Svojim
Zagrepčankama, a i dečkima koji kuhaju, nastojat ću jednom tjedno
ponuditi neki od svojih recepta. Bez ikakvih pretenzija! Tek toliko da
kuhamo zajedno!?
Tako zakuhava svoju web-kuhinju aktualni zagrebački gradonačelnik, a
koliko njegovi te poklonici dobre hrane uistinu kuhaju Bandićeve
špagete s jajcima, čušpajz od buče, ražnjiće na žaru, juneći flam na
lešo, ljetnu šalatu, njegov zdravi grah i zelje za jesen i
zimu... druga je stvar. Svestrani ZG-Mozart ionako, također po
internetu skromno izjavljuje: ?Ja znam najbolje kuhati! Znam kuhati
bolje od svih žena!" Već se najavljuje i Gradonačelnikova kuharica -
jela za četiri godišnja doba.
Uspješno mu bilo barem kao časnom prethodniku, gradonačelniku Đuri
Deželiću, čija je Nova hrvatska kuharica s kraja 19. u 21. stoljeću
doživjela i reprint! Kako god, Bandićeva je kuhinja jedna od
zanimljivijih od sve brojnijih na internetu.
Kada sam na početku tisućljeća tražila što se u virtualnoj kuhinji
uopće nudi, primjeri su bili rijetki i uglavnom strani. Danas je
kuhanje na webu ne trend nego fenomen sa siteovima usko
specijaliziranim www.skijanje.hr za zimovanje donosi recept
sarme! - uzgrednim, kojekakvim. Jedni promiču način prehrane, drugi
samo sebe ili proizvod, restoran, kuhara, kuharsku školuTreći kuhanje
ismijavaju, ali - broje posjete stranici.
Jer, jedni objavljuju zbog ljubavi prema hrani, drugi zbog ljubavi
prema komuniciranju, treći zbog strasti prema profitu. jedni jer znaju
previše, drugi jer znaju premalo. Jedni kreiraju svoje, drugi samo
kopipejstaju (copy paste) tuđe, a treći i za običnu kajganu
surfaju, analiziraju, uspo ređuju, pa - kreiraju. Jedni samo
čitaju fotke su uglavnom rijetke - a drugi i stvarno kuhaju. Neki
već i blogaju o kuhanju, s kuhanjem, pa i uz kuhanje.
Na iznenađenje oglašivača koji ga još nisu otkrili u pravoj mjeri, taj
novi medij kojem, bar zasad, nedostaje čujno (cvrčanje,a!),
mirisno (svježi kruh ili zagoreno...), a o okusnome da i ne govorim,
uspijeva nadmašiti sve druge medije te kuhanje povezati multimedijalno:
print, TV, VHS, DVD, CD, web. Interaktivniji je od bilo kojega drugog
medija, a time i skliskiji. I u uspjehu i u neuspjehu. Ne možeš toliko
platiti koliko zajednice mogu učiniti, čak i s cyberspace kuhačom. Za
internetskim se stolom svatko može demokratski poslužiti, a i u
razmjenu ponuditi, skuhati što želi. Od Bandića do mene.
Pogledajte, uostalom, Kuhajte s Božicom Brkan na www.vecernji.net.
Fascinantno je koliko se tu lako mogu multiplicirati i korist i
bedastoće. Ako je kriterij očekivanje da imamo kriterije, najveći je
problem što većina korisnika, a bogme i ponuđača recepata kriterija
uopće nema. Zašto bi, uostalom, www bio mudriji od primjerice knjiga
ili televizije? Kao da i dobri stari papir ne podnosi svašta? Uostalom,
dok su se prije webovi punili prepisujući kuharice, sada samo
kopipejstanjem webova čak s navođenjem citata nastaju
mnoge kuharičice, primjerice umeci u najnakladnije dnevne novine.
Dodana vrijednost, kažu. Od predjela do deserta, od Kine do Južne
Amerike, od prapovijesti do futurističke ili od samostanske askeze do
razbludne celebrity-uživancije makar u dijeti. Sve se dimi! Ali, uvijek
su pri ruci osim dobroga starog Googlea, i naši
www.coolinarica.com</a>, www.gastro.hr, www.gastronaut.com,
www.crochef.com, www.hrt.hr/djh, www.dobartek.hr, www.dnevnik.hr,
www.vecernji-list.hr
ČITAONICA Uskrsni stol 2007., posebno izdanje Večernjeg lista