Goran Marić:

'Otkako smo objavili natječaj, u 7 stanova je provaljeno. Podnosimo prijave!'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
19.02.2018.
u 12:10

Danas podnosimo DORH-u prijave protiv nepoznatih počinitelja. Nadam se da ćemo prodati ove stanove, da budu nekome dom, a ne – kao do sada – da ne možete ući u hodnik u kakvom su stanju, rekao je ministar

Ministar državne imovine Goran Marić predstavio je stanje i natječaje za rasprodaju državne imovine.

"Bilo je govora da kasnimo s prodajom nekih portfelja iz državnog vlasništva", rekao je Marić, dodavši da je i ranije govorio da je važnije napraviti analizu, novu procjenu koja bi bila inicijalna cijena na natječaju. Smatra da je važno natječaje provesti na najtransparentniji način da bi se postigle najbolje cijene za Republiku Hrvatsku. Nije važno hoće li to biti u prosincu, siječnju ili veljači, prenosi N1.

Ministar je komentirao i rasprodaju državnih stanova po niskim cijenama jer su nekretnine u trošnom i derutnom stanju. "Mi smo svjedoci svakodnevnih bizantskih radnji nad državnom imovinom. Otkako smo objavili natječaj za 33 stana, u sedam stanova je provaljeno. Danas podnosimo DORH-u prijave protiv nepoznatih počinitelja. Nadam se da ćemo prodati ove stanove, da budu nekome dom, a ne – kao do sada – da ne možete ući u hodnik u kakvom su stanju", rekao je ministar Marić dodavši da su natječaji jedini instrument za poticanje zainteresiranosti javnosti te jedini transparentan način za provođenje prodaje državne imovine.

Komentirao je i situaciju sa stanovima koji se koriste za službene potrebe. "Od 112 stanova koji se koriste za službene potrebe, nekoliko desetaka stanova bespravno se koristi i tu ćemo također pokrenuti prijave. Neki duguju i simboličnu zakupninu koju nisu godinama plaćali", rekao je Marić, dodavši i to da je za poslovne prostore, koji su dugo godina u bespravnom statusu, ukupan dug 80 milijuna kuna neplaćenog potraživanja te da samo dvadesetak njih duguje više od 30 milijuna kuna.

Ministar je istaknuo da su na natječaju za četiri hotela iz turističkog sektora prihvaćene tri ponude, dok jedna nije. Tako je za hotel Jadran u Crikvenici prihvaćena obvezujuća ponuda od 200 milijuna kuna, s dokapitalizacijom od dodatnih 200 milijuna kuna. "Očekuje se još nekoliko stotina milijuna kuna investicija", rekao je Marić, dodavši da investicije te razine znače mnogo za grad poput Crikvenice.

Za hotele Makarska inicijalna je ponuda bila 150 milijuna kuna, a prihvaćena je ponuda od 172,6 milijuna kuna te obvezujuće ulaganje od 617 milijuna kuna. "Za Grad Makarsku i Republiku Hrvatsku od neprocjenjive je važnosti investicija od 617 milijuna kuna u tako mali grad", rekao je Marić.

Ministar je spomenuo i davanje u najam državne imovine, od čega su u protekla dva ili tri mjeseca ukupno zaključeni ugovori o najmu za 57 prodajnih prostora, za što je pristiglo čak 447 ponuda. "Rezultat je 9 milijuna kuna godišnje u državni proračun, samo za 57 prodajnih prostora. Ovakve rezultate Republika Hrvatska nikad nije imala u povijesti", rekao je Marić.

Komentara 16

SX
sudbina x
13:47 19.02.2018.

Bravo ministre Mariću...Znamo tko se nalazi u 80% tih stanova...

DU
Deleted user
13:40 19.02.2018.

Ministar od državne imovine voli prilikom presica kukati. U ovom slučaju je trebalo pozvati policiju i izbaciti useljenike naglavce. Tako to svaki vlasnik rješava. Tako se to radi i prilikom ovrha.

Avatar ivo587
ivo587
14:25 19.02.2018.

Tak vam i treba, mogli ste davno dat te stanove zaštićenim najmoorimcima a ljudima vratit njihove..ali ste govna, pa vam se i govna vraćaju natrag.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije