Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNAT KRAJ RADOVA

Gradi se najduži podvodni tunel na svijetu: Danska i Njemačka bit će udaljene samo 7 minuta vlakom

Foto: Femern A/S
1/2
23.06.2024.
u 14:06

Tunel koji se gradi trebao bi imati čak četiri trake i dvije željezničke pruge, a iz Njemačke u Dansku i obratno trebalo bi se automobilom moći doći za samo 10, odnosno vlakom 7 minuta

Danski kralj Frederik X. prije nekoliko je dana krstio je prvi od 89 dijelova tunela dugog 18 kilometra koji će spajati Dansku i Njemačku najkasnije do 2029. godine. Naime, radovi na podvodnom tunelu Fehmarnbelt, koji će ujedno biti i najduži na svijetu, krenuli su još 2021., a ovih dana prvi dio tunela je dovršen te bi kasnije ove godine trebao biti spušten u kanal. 

Kombinacija ovog cestovnog i podvodnog tunela trebala bi spajati njemačku trajektnu luku Puttgarden na Fehmarnu i danski lučki grad Rödby na Lollandu, kao i njemački novi tunel Fehmarnsund dug 1,5 kilometra koji spaja kopno Schleswig-Holstein s otokom Fehmarn. Tunel koji se gradi trebao bi imati čak četiri trake i dvije željezničke pruge, a iz Njemačke u Dansku i obratno trebalo bi se automobilom moći doći za samo 10, odnosno vlakom 7 minuta. 

Kako navodi njemački ADAC, tim tunelom stvorit će se kontinuirana autocestna veza između Hamburga i Kopenhagena koja će biti dugačka ukupno 330 kilometra. Time bi se ukinuo i trajekt koji trenutno tamo prolazi, a koji usporava promet na tim relacijama. 

Ovaj prijelaz preko Baltičkog mora trebao bi koštati čak 7,4 milijarde eura, s time da će cijeli tunel u vrijednosti od 6,6 milijardi eura u cjelosti pokriti Danska, koja će dobivati i prihode od cestarine nakon dovršetka. S druge strane, Njemačka bi trebala pokriti 800 milijuna eura za povezivanje tunela s mrežom njemačkih autocesta, koje će uključivati i proširenje autoceste između Heiligenhafena i Puttgardena.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 3

DA
DarthVader
20:05 23.06.2024.

Najduzi podmorski tunel, bar u Europi je Le Manche.

Avatar Joker009
Joker009
09:22 24.06.2024.

To će ameri dignut u zrak kao i nord stream :"D

Avatar Hazl113
Hazl113
17:03 23.06.2024.

Ne znam čemu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije